Beyin Cerrahisi ABD Başkanlığı idari, eğitim-öğretim, poliklinik, ameliyathane ve yoğun bakım olmak üzere 5 kısımdan oluşmuştur.

Kliniğimizde beyin tümörleri, anevrizma veya damarsal malformasyonları; boyun, bel, omurga hastalıkları ve fıtıklaşmaları; sinir lezyonları; beyin veya umurga travmaları gibi sinir sistemi hastalıklarının cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Kliniğimizde 6 yataklı modern bir yoğun bakım ünitesi ve 6 yataklı postop. takip ünitesi bulunmaktadır. İnvaziv ve noninvaziv tüm monitorizasyon teknikleri yoğun bakım ünitesinde kullanılabilmektedir.

Kliniğimizde yılda ortalama 750 üzerinde ameliyat yapılmaktadır. Beyin Cerrahisi ameliyathanemiz tüm tüm çağdaş cerrahi olanaklarına sahiptir. Endoskopik beyin ve hipofiz ameliyatları yapılmaktadır. İntraoperatif MRI ve CT sistemleri kullanılmaktadır. Nöronavigasyon sistemi faaldir. Stereotaksi sistemi ve Floresanlı operasyon mikroskobu kullanılmaktadır.

Türkiye’de ilk Nöroşirürjikal operasyonu gerçekleştiren Askeri Tıbbiye'de hekim olan Cemil Paşa (Cemil Topuzlu) dır. Cemil Paşa 1905 yılında yayınladığı “Memories at observations Medicales” isimli kitabında Jaksonien epilepsisi olan hastada trepanasyon ameliyatı , bir periferik sinir tamiri ve pott absesi sonucu paraplejik olan bir hastaya laminektomi ameliyatı yaptığını ve bu ameliyatların şifayla sonuçlandığını yazmıştır.

Bir askeri tıbbiyeli olan Prof Dr Mazhar Osman 1908 yılında Almanya’daki tahsilinden sonra cerrahlara Nöroşirürjiyi telkin etmiş (1920-30’lu yıllarda) ve Türkiye’nin ilk sertifikalı Nöroşirürjiyeni olan Dr. Abdulkadir Cahit Tüner ve daha sonra Dr. Cemil Şerif Baydur ve Dr. Hami Dilek ‘in yetişmesinde katkıda bulunmuştur. 1950’li yıllarda Dr. Recai Ergüder bir genel cerrahi hocası olmasına rağmen bazı sinir cerrahi olguları dahil her türlü ameliyatı büyük bir ustalıkla yapmış. Yine o yıllarda Dr. Naci Ayral iki yıl Amerika’da genel cerrahi ve kısmen nöroşirürji üzerine çalışmış, Kore’den dönen yaralıların kafasındaki şarapnel parçalarını çıkarıtıp, gerekenlere laminektomi ameliyatı yapmıştır.

1958 yılında GATA Nöroşirürji Kliniği müstakil olarak kurulduğunda Dr. Zinnur Hüseyin Rollas kliniğine atanmıştır. 1959 yılında ise Dr. Hamit Ziya Gökalp bu kliniğe ilk asistan olarak girdi. Ancak bir eğitim programı olmadığından ABD’ne eğitim amacıyla gitti. Dr. Gökalp’in 1965 yılındaki dönüşüyle Gülhane’de nöroşirürji eğitimi fiilen başlamış oldu. Türkiye’de ilk fonksiyonel nöroşirürji uygulamaları olan epilepsi cerrahisi kliniğimizde 1967 yılında Prof. Dr. Hamit ZİYA GÖKALP ile başlatılmıştır.

1972 yılında Dr. Hamit Ziya Gökalp’in emekli olup, Ankara Tıp Fakültesi’ne geçmesi ile Prof Dr. Şefik ÜNLÜ 18 yıl bu kliniğin direktörlüğünü ve 1980 yılından itibaren GATA Tıp Fakültesi’nin kurulmasıyla da Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştır.

Yine Türkiye’de bugün dahi örneği olmayan Mikrocerrahi eğitim ve araştırma merkezi 1985 yılında Prof. Dr. Erdener TİMURKAYNAK tarafından kurulmasından bu yana Beyin ve Sinir Cerrahi A.D. bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. GATA Mikrocerrahi Eğitim Merkezi’nde 800”e yakın sivil ve askeri cerraha mikrocerrahi eğitimi verilmiştir.

Daha sonraki yıllarda Prof. Dr. Naci SEBER,  Prof Dr. Erdener TİMURKAYNAK, Prof Dr. Engin GÖNÜL, Prof.Dr. Mehmet K. DANEYEMEZ ve şu an ise Prof. Dr. Ahmet Murat KUTLAY A.B.D. Başkanı olmuştur.

Prof. Dr. AHMET MURAT KUTLAY
Prof. Dr. AŞKIN ESEN HASTÜRK
Prof. Dr. BEHZAT RÜÇHAN ERGÜN
Prof. Dr. HÜSEYİN HAYRI KERTMEN
Prof. Dr. NAİL ÇAĞLAR TEMİZ
Prof. Dr. ÖMER FARUK TÜRKOĞLU
Doç. Dr. ALPARSLAN KIRIK
Doç. Dr. EMRE CEMAL GÖKCE
Doç. Dr. HABİBULLAH DOLGUN
Doç. Dr. HAYDAR ÇELİK
Doç. Dr. ÖZGÜR ÖCAL
Doç. Dr. RAFET ÖZAY
Doç. Dr. SONER YAŞAR
Doç. Dr. YAVUZ ERDEM
Dr. Öğr. Üyesi BURAK BAHADIR
Dr. Öğr. Üyesi ÇAĞRI ELBİR
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET OZAN DURMAZ
Arş. Gör. NURULLAH BÜYÜKGÜL

Gülhane Tıp Fakültesi öğrencilerine teorik ve pratik lisans dersleri ve staj eğitimi verilmektedir.

Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.

Gülhane Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanlığı,

KRANİAL CERRAHİ
• Kranial Çökme Fraktürlerinin Rekonstrüksiyonu
• Epidural / Subdural / İntraparankimal Hematom Boşaltılması
• Endoskopik / Perikranial Flep ile Kafa Tabanı Defekti Onarımı
• Beyin, Beyincik ve Beyin Sapı Tümörlerinin Transkranial ve Endoskopik Cerrahileri
• Chiari Malformasyonu ve Siringomyeli Cerrahisi
• Endoskopik Endonazal Yol ile Sella ve Kafa Tabanı Tümörü Cerrahisi
• Titanyum ve Diğer Yöntemler ile Kişiye Özel Kranioplasti
• Dekompresif Kraniektomi
• Hidrosefealide Ventriküloperitoneal / Ventriküloplevral / Ventriküloatrial Şant Takılması
• Endoskopik Üçüncü Ventrikülostomi
• Ventrikül İçi Kitlelerin Endoskopik Eksizyonu
• Araknoid Kistlerin Mikroskopik ve Endoskopik Fenestrasyonu / Kistoperitoneal Şant Cerrahisi
• Trigeminal Nevraljide Mikrovasküler Dekompresyon

DİĞER
• Spinal Kord Stimülatörü Takılması
• Vagal Sinir Stimülatörü Takılması

Özellikle yüksek enerjili ateşli silah yaralanmaları başta olmak üzere her türlü travma hastalarına yönelik girişimlerde tecrübeli kadrosuyla ülkemizin her bölgesinden ve yakın komşu ülkelerden hasta kabulü yapan referans bir merkezdir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı