Tanıtım
Gülhane Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Türkiye’de modern psikiyatrinin temellerinin atıldığı, psikiyatri alanında akademik ve klinik çalışmalar yürüten bir eğitim kurumudur.
Psikiyatri alanında lisans ve lisans üstü eğitim programları yürütülmektedir. Bunun yanı sıra uyku bozuklukları ve askeri psikiyatri konularında da geçmiş tecrübe birikimi ile ilgili olarak eğitim programları sürdürülmektedir.
Teşhis ve tedavi hizmetleri Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yürütülmekte olup, poliklinik hizmetleri yanı sıra, 4 ayrı serviste yataklı tedavi hizmeti de verilmektedir. Uyku laboratuvarı, psikometri laboratuvarı ve somatik tedavi üniteleri tedavi hizmetlerine ve araştırma çalışmalarına katılmaktadır.
Türkiye'de psikiyatri ilk kez, Gülhane Askeri Tatbikat Okulu ve Hastanesinde açılan Nöro-Psikiyatri kliniği ile başlamıştır (1898). Prof.Dr. Raşit Tahsin ülkemizin ve Gülhane'nin ilk nöropsikiyatri profesörüdür. Deskriptif Psikiyatrinin kurucusu ünlü Kraepelin'in öğrencisidir. Prof.Dr. Mazhar Osman Uzman 1908 yılında Gülhane'de Psikiyatri ve Nöroloji klinik direktörlüğüne getirilmiş ve bu görevine 1918 yılına kadar devam etmiştir. Prof.Dr. Mazhar Osman Uzman'ın "Tababeti-i Ruhiye", "Zatüd-dima-i İstilai", "Sıhhi Almanak", "Keyif Veren Zehirler", "Klinik Cephesinden Alkolizma", "Cinnet-i Meşahir" gibi kitapları ve "Esrarla Erken Bunama" konusunda o zamanki adı ile Cemiyet-i Akvam'ın isteği ile hazırlanmış değerli bir de raporu vardır. Türkiye’de psikiyatri tarihini oluşturan önemli isimlerden Prof.Dr. Nazım Şakir Şakar, Prof.Dr. Rasim Adasal Gülhane Nöro-Psikiyatri Kürsüsünde hocalık ve direktörlük yapmışlardır. 1955 yılında Gülhane’de Nöroloji ve Psikiyatri Klinikleri ayrılarak iki ayrı disiplin olarak tıp çalışmalarına devam etmiştir. Psikiyatri Kliniği direktörlüğüne getirilen Prof.Dr. Nevzat Akabay, Türkiye de ilk kez psikoanalitik yaklaşımı ve dinamik psikiyatriyi uygulayan ve Gülhane Psikiyatri Kliniğinde bu yaklaşım içinde eğitim yaptıran öğretim üyesidir. Daha sonraki yıllarda Prof.Dr. Halit Özkut, Prof.Dr. İsmail Çifter, Prof.Dr. Kemal Aydınalp, Prof.Dr. Salih Battal, Prof.Dr. Hamdullah Aydın, Prof.Dr. Aytekin Özşahin görevini yerine getirmişlerdir. Şu an ise Prof.Dr. Kâmil Nahit Özmenler Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürmektedir.
1982 yılına kadar genel hastane binası içerisinde yer alan klinik Prof.Dr. İsmail Çifter’in çabaları ile Kanada Montreal’de bulunan Philip Pinel Psikiyatri Kliniğinin mimari modeli örnek alınarak ve o tarihte Gülhane’ye bağlı bir psikiyatri enstitüsü olması düşünülerek inşa edilen kendi binasına taşınmıştır.
Eğitim, klinik ve araştırma başlıklarındaki faaliyetler içerisinde askeri psikiyatri, uyku bozuklukları ve polisomnografisi, cinsel fonksiyon bozuklukları, konsültasyon-liyezon psikiyatrisi, geriyatrik psikiyatri, kronik psikoz izleme, krize müdahale ve intiharı önleme, bipolar bozukluklar, travma psikiyatrisi konularında özel çalışmaların yürütüldüğü görülmektedir.
Askeri Psikiyatri Çalışmaları: Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde askerlerin ruh sağlığına yönelik ilk çalışmalar 1940’lı yıllarda Prof. Dr. Rasim Adasal tarafından askeri psikiyatri konularının müfredatta işlenmesi ile başlatılmıştır. 1960’lı yıllarda psikiyatride sınıflandırma sistemlerine yönelik yayınlara paralel askerlerin ruh sağlığı ve ruhsal bozukluklarının ele alındığı sağlık yeteneği yönetmeliklerinde de benzer düzenlemeler yapılmıştır. Takip eden süreçte, önce askeri psikiyatri seksiyonu oluşturulduğu daha sonra Askeri Ruh Sağlığı Bilim Dalının kurulduğu görülmektedir. Türk Silahlı Kuvvetlerinde birliklerde, birinci basamak sağlık hizmetleri çerçevesinde ruh sağlığı hizmetlerini desteklemek üzere 1998’de GATA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı bünyesinde Ruhsal Problemleri Araştırma ve Krize Müdahale Merkezi kurulmuştur. 2007 yılında Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalı kurulmuştur. 2009 yılında Tıpta Uzmanlık Tüzüğünde “askeri psikiyatri” erişkin psikiyatrisine bir yan dal uzmanlık alanı olarak tanımlanmıştır. Prof.Dr. Kâmil Nahit Özmenler’in kuruluşunda ve yeniden organizasyonunda yer aldığı Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalının faaliyetleri, barışta ve savaşta askeri psikoloji ve askeri psikiyatri konularında araştırma ve eğitim çalışmaları yürütmek üzere, özellikle koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetlere yönelik yapılandırılmıştır. Lisans üstü ve tıpta uzmanlık eğitim programlarındaki düzenlemelere paralel askeri psikiyatri yan dal uzmanlık eğitiminin Askeri Psikiyatri Bilim Dalı altında, askeri psikoloji yüksek lisans ve doktora programlarının ise Sağlık Bilimleri Enstitüsü altında sürdürülmesi öngörülmüştür. Lisansüstü eğitim ve kursların SBÜ Savunma Sağlığı Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yeniden yapılandırılması planlanmıştır.
Uyku Laboratuvarı Çalışmaları: 1986 yılında ABD’de Prof.Dr. İsmet Karacan’ın yanında uyku bozuklukları konusunda eğitim gören Prof.Dr. Hamdullah Aydın tarafından modern uyku laboratuvarının temeli atılmış olup, kurulduğu günden beri alanında referans niteliği taşımaktadır. Prof.Dr. Hamdullah Aydın ile birlikte uzun süre Prof.Dr. Fuat Özgen’in katılımıyla yürütülen çalışmalarda bugün daha iyi fiziksel imkanlara kavuşmuş, laboratuvar ve araştırma çalışmaları halen Prof.Dr. Sinan Yetkin’in denetiminde sürdürülmektedir.
Kronik Psikoz İzlem Çalışmaları: Kronik psikotik bozukluğu olan hastaların biyopsikososyal modelde, uzun süreli ve tek elden kesintisiz takibini amaçlayan birim Prof.Dr. Özcan Uzun tarafından 1998 yılında yeniden yapılandırılmıştır. Bu bağlamda ayaktan ve yatarak tıbbi tedavi faaliyetleri yanı sıra uğraşı salonu, gündüz hastanesi, evden takip gibi uygulamalar ve bu çerçevede bilimsel araştırma çalışmaları yer almaktadır.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. AKFER KARAOĞLAN KAHILOĞULLARI
Prof. Dr. EROL GÖKA
Prof. Dr. İHSAN TUNCER OKAY
Prof. Dr. KADİR ÖZDEL
Prof. Dr. ÖZCAN UZUN
Prof. Dr. SEMRA ULUSOY KAYMAK
Prof. Dr. SİBEL ÖRSEL
Prof. Dr. SİNAN YETKİN
Doç. Dr. AHMET KOKURCAN
Doç. Dr. BÜLENT DEVRİM AKÇAY
Doç. Dr. DERYA GÜLİZ MERT
Doç. Dr. HAYRİYE DİLEK HAMURCU
Doç. Dr. RABİA NAZİK EKİNCİ
Doç. Dr. SEÇİL ÖZEN
Doç. Dr. ŞERİF BORA NAZLI
Doç. Dr. SÜHEYLA DOĞAN BULUT
Doç. Dr. TANER ÖZNUR
Doç. Dr. YASİR ŞAFAK
Dr. Öğr. Üyesi IŞIK BATUHAN ÇAKMAK
Eğitim Faaliyetlerimiz
Mezuniyet Öncesi Eğitim:
Gülhane Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri öğrencilerine teorik ve pratik lisans dersleri ve staj eğitimleri verilmektedir.
Hemşirelik, Psikoloji ve Sosyal Hizmet lisans öğrencileri için klinik uygulama eğitimleri verilmektedir.
Psikometri eğitimleri
Mezuniyet Sonrası Eğitim:
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığı eğitimi
Askeri Psikiyatri Yan Dal Uzmanlığı eğitimi
Askeri Psikoloji Yüksek Lisans Programı (Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü)
Kurslar: Uyku Fizyolojisi ve Uyku Bozuklukları; Psikiyatride Somatik Tedaviler; Askeri Psikiyatri; Acil Psikiyatrik Müdahale Eğitimi (TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğünün sağlık meslek mensubu olmayan personeline yönelik).
Çalışma Konularımız
A. Lisans ve lisans üstü programlarda ruh sağlığı ve hastalıkları alanında eğitimler, kurslar
o Gülhane Tıp Fakültesinde ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi, askeri psikiyatri yan dal uzmanlık eğitimi programları
o Tıpta uzmanlık müfredatına göre diğer uzmanlık alanlarının psikiyatri rotasyon eğitimleri
o Gülhane Tıp Fakültesi davranış bilimleri, klinik bilimlere giriş, klinik psikiyatri teorik ve uygulamalı eğitim programları
o Gülhane Diş Hekimliği Fakültesinde davranış bilimleri ve klinik psikiyatri ders programları
o Sağlık Meslek Yüksek Okulunda Elektronörofizyoloji eğitim programı içerisinde verilen polisomnografi dersleri
o Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde sürdürülen lisans üstü eğitimler;
§ Askeri Psikoloji Yüksek Lisans Programı
§ Askeri Psikoloji Doktora Programı
§ Sağlık Psikolojisi Yüksek Lisans Programı
§ Uyku Psikonörofizyolojisi ve Polisomnografisi Doktora Programı
o Milli Savunma Bakanlığı koordinesinde misafir askeri öğrencilere yönelik sürdürülen kurslar;
§ Askeri Psikiyatri kursu
§ Psikiyatride somatik tedaviler kursu
§ Uyku Polisomnografisi kursu
o Hemşirelik, Psikoloji, Sosyal Hizmet ve Ergoterapi lisans öğrencilerine yönelik staj eğitimleri
o Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde Psikiyatri Hemşireliği kursu
o Uyku psikofizyolojisi, bozuklukları ve polisomnografisi kursu
o Muharip askeri personele yönelik sahra sıhhiye desteği kurs programı çerçevesinde askeri psikoloji ve psikiyatri eğitimi
o Türk Silahlı Kuvvetleri personeline yönelik kurs ve eğitimler
B. Klinik psikiyatri teşhis ve tedavi hizmetleri (Bu faaliyetler Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yürütülmektedir.)
o Psikiyatrik bozuklukların biyopsikososyal modelde incelenmesi, tedavisi, danışmanlık hizmetleri
o Ayaktan muayene ve tedaviler, yataklı servislerde muayene ve tedaviler
o Özelleşmiş alan üniteleri
§ Uyku laboratuvarı
§ Geriyatrik psikiyatri
§ Kronik psikoz izlem
o Psikososyal tedavi uygulamaları
§ Aile danışmanlığı
o Uğraşı tedavisi faaliyetleri
o Somatik tedaviler ünitesinde Elektro konvulsif tedavi (EKT) ve transkranyal manyetik uyarı tedavisi (TMU) uygulamaları
o Sağlık kurulu hizmetleri
C. Ruh Sağlığı ve bozuklukları konularında inceleme ve danışmanlık faaliyetleri
D. Askeri psikoloji ve askeri psikiyatri konularında inceleme ve danışmanlık faaliyetleri
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,
0 312 304 45 01
0 312 304 45 00