Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Gülhane Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, güçlü akademik kadrosu ve çalışanları ile 1904 yılından bu yana hayatın tüm evrelerinde görülen göz ve göz çevresindeki dokuların hastalıklarının tanı ve tedavisi konusunda hizmet sunmaktadır. Otuz yatak kapasiteli kliniği ve poliklinik bölgesindeki kendisine ait bölümde muayene ve ayaktan tedavi hizmetleri verilmektedir. Ayrıca, haftanın beş günü cerrahi işlemler gerçekleştirilmektedir.

Tıp Fakültesi ve uzmanlık öğrencilerinin eğitimi verilen kliniğimizde asistanlar yoğun çalışma temposu içinde eğitilmekte ve bilimsel faaliyetlere aktif olarak katılmaktadırlar.  Kliniğin yaptığı bilimsel çalışmalar yurt içi ve yurt dışı dergilerde yayınlamakta, bilimsel bildiriler yurt içi ve yurt dışı toplantılarda sunulmakta, tüm bilimsel gelişmeler yakından takip edilmektedir. Ayrıca öğrenci eğitimleri, hizmet içi eğitimler de sürdürülmektedir. Gülhane Göz Hastalıkları Anabilim Dalı ülkemizde ICO (International Council of Ophthalmology) tarafından akredite edilmiş ve yabancı hekimlere üst ihtisas konularında eğitim vermeye yetkilendirilmiş ilk göz kliniğidir.

Kadromuz, her biri göz hastalıklarının farklı alanlarında çok özel bilgi birikimi ve tecrübeye sahip öğretim üyeleri, uzmanlar, uzmanlık öğrencileri ve tecrübeli yardımcı personelden oluşmaktadır. Hastalara genel poliklinik hizmetleri yanında vitreoretinal cerrahi, kornea ve göz bankası, pediatrik oftalmoloji ve şaşılık, glokom, oküloplastik cerrahi ve oküler onkoloji birimlerinde özellikli hastalıkların tedavi ve takip hizmetleri de sunulmaktadır.

 


Tarihçemiz

 

30 Aralık 1898' de 151 yataklı olarak Gülhane Seririyat Hastanesi adıyla hizmete giren Gülhane Hastanesinde eksik olan göz kliniğinin kurulması amacıyla 1896'da Askeri Tıbbiyeden mezun olan Dr. Ziya Bey (GÜN) Almanya'ya gönderilmiştir. Magdeburg Üniversitesi Göz Kliniğinde 5 yıl çalıştıktan sonra 1903 yılında yurda dönen Ziya Bey Gülhane'de ilk defa göz servisini beş yataklı olarak 1904 yılında kurmuştur.

1909 yılında Ziya Gün'ün Gülhane hocalığından ayrılması üzerine yerine Dr. Niyazi İsmet Gözcü getirilmiştir. Dr. Niyazi İsmet Gözcü, 1929 yılında kurulan Türk Oftalmoloji Derneği'nin kurucularından birisi olup Türk Oftalmoloji Gazetesi'nin çıkmasına öncülük etmiştir.

İkinci Dünya Savaşı'nın çıkması üzerine güvenlik gerekçeleri ve Ankara'da güçlü bir tıp merkezine duyulan gereksinim nedeniyle Gülhane 1941 yılında Ankara Cebeci'deki binasına nakledilmiştir. Burada Göz Kliniği kırk yedi yataklı ve kendi ameliyathanesi olan bir servis haline getirilmiştir. Dr. Niyazi İsmet Gözcü 1939 yılında Albay rütbesi ile Gülhane müdürlüğüne atanmıştır. 1942 yılında Tuğgeneral, 1944 yılında Tümgeneral olmuştur. Aynı yıl içerisinde emekli olarak milletvekili seçilmiştir. Dr. Niyazi İsmet Gözcü' nün Gülhane müdürlüğü yaptığı 1939- 1944 yıllarından sonra önce Dr. Muzaffer Sander, onun ayrılmasından sonra ise Prof.Dr. Süreyya Gördüren direktörlük yapmıştır.

1951 yılında Prof.Dr. Süreyya Gördüren Gülhane'den ayrılarak Ankara Tıp Fakültesine geçmiş, yerine Dr. Fikret Arıhan direktör olarak atanmıştır. Gülhane, 1953 yılında bugünkü Kara Kuvvetleri Komutanlığı binasına taşınmıştır. Prof.Dr.Talat Algun’un görvden ayrılması sonrasında 1968 yılında Doç.Dr. Fikret Mutlu klinik direktörlüğüne atanmış ve 1971 yılına kadar bu binada faaliyet gösterilmiştir. Etlik’teki bugünkü kampüse 28 Ekim 1971'de taşınılmıştır.

1980 yılında GATF kurulması ile Anabilim Dalı Prof Dr. Fikret Mutlu getirilmiş ve daha sonraları Doç.Dr. Kemal CANSU, Prof.Dr. Erol YILDIRIM, Prof.Dr. M. Zeki BAYRAKTAR, Prof.Dr. Suat KARAGÜL, Prof.Dr. H.İbrahim ALTINSOY, Prof.Dr. Fatih Mehmet MUTLU bu görevi ifa etmişlerdir. 

 

Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devri sonrasında Gülhane Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanlığı Prof.Dr. Yusuf UYSAL tarafından vekaleten yürütülmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. YUSUF UYSAL
Prof. Dr. YUSUF UYSAL
Başkan
Prof. Dr. AHMET ALPER YARANGÜMELİ
Prof. Dr. AHMET ALPER YARANGÜMELİ
Prof. Dr. AYŞE GÜL ALTINTAŞ
Prof. Dr. AYŞE GÜL ALTINTAŞ
Prof. Dr. BERRAK ŞEKERYAPAN GEDİZ
Prof. Dr. BERRAK ŞEKERYAPAN GEDİZ
Prof. Dr. FAHRETTİN AKAY
Prof. Dr. FAHRETTİN AKAY
Prof. Dr. FATİH MEHMET MUTLU
Prof. Dr. FATİH MEHMET MUTLU
Prof. Dr. MEHMET ALİ ŞEKEROĞLU
Prof. Dr. MEHMET ALİ ŞEKEROĞLU
Prof. Dr. MURAT SİNAN SARICAOĞLU
Prof. Dr. MURAT SİNAN SARICAOĞLU
Prof. Dr. NİL İREM UÇGUN ZEKİ FİKRET
Prof. Dr. NİL İREM UÇGUN ZEKİ FİKRET
Prof. Dr. ÖZLEM GÜRBÜZ KÖZ
Prof. Dr. ÖZLEM GÜRBÜZ KÖZ
Prof. Dr. ZELİHA YAZAR
Prof. Dr. ZELİHA YAZAR
Prof. Dr. ZÜLEYHA YALNIZ AKKAYA
Prof. Dr. ZÜLEYHA YALNIZ AKKAYA
Doç. Dr. CEMİLE ÜÇGÜL ATILGAN
Doç. Dr. CEMİLE ÜÇGÜL ATILGAN
Doç. Dr. EMİNE ESRA KARACA
Doç. Dr. EMİNE ESRA KARACA
Doç. Dr. EMRAH UTKU KABATAŞ
Doç. Dr. EMRAH UTKU KABATAŞ
Doç. Dr. FATMAGÜL YILMAZ ÇINAR
Doç. Dr. FATMAGÜL YILMAZ ÇINAR
Doç. Dr. GÖZDE HONDUR
Doç. Dr. GÖZDE HONDUR
Doç. Dr. GÜLİZAR DEMİROK
Doç. Dr. GÜLİZAR DEMİROK
Doç. Dr. GÜNER ÜNEY
Doç. Dr. GÜNER ÜNEY
Doç. Dr. MEHMET MURAT UZEL
Doç. Dr. MEHMET MURAT UZEL
Doç. Dr. MERVE İNANÇ TEKİN
Doç. Dr. MERVE İNANÇ TEKİN
Doç. Dr. MUALLA HAMURCU
Doç. Dr. MUALLA HAMURCU
Doç. Dr. SİBEL DOĞUİZİ
Doç. Dr. SİBEL DOĞUİZİ
Doç. Dr. YASEMİN KATIRCIOĞLU
Doç. Dr. YASEMİN KATIRCIOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi ALİ MERT KOÇER
Dr. Öğr. Üyesi ALİ MERT KOÇER
Dr. Öğr. Üyesi ALPER CAN YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi ALPER CAN YILMAZ
Dr. Öğr. Üyesi YAĞMUR SEDA YEŞİLTAŞ
Dr. Öğr. Üyesi YAĞMUR SEDA YEŞİLTAŞ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Gülhane Tıp Fakültesi öğrencilerinin ders programındaki teorik ve pratik dersler ile stajlardan oluşmaktadır.

 

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

1. Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.

2. International Council of Ophthalmology (ICO) tarafından akradite edilen kliniğimizde ICO sınavını geçerek ICO tarafından önerilen ve masrafları karşılanan hekimlere (yabancı uyruklu) 13 farklı göz hastalıkları konusunda ülkemizde eğitim vermeye yetkilendirilmiş ilk ve tek göz kliniğidir. Adaylara belirlenen alanlardaki üçer aylık uzmanlık sonrası kurs İngilizce olarak verilmektedir.

 

Çalışma Konularımız

 

 

1. Kornea ve Oküler Yüzey Hastalıkları
Gözün ön yüzeyini oluşturan kornea ve konjonktiva dokularına özel hastalıkların tanı,medikal tedavi ve cerrahi girişimleri gerçekleştirilmektedir. Oküler yüzey cerrahileri, kornea topografisi, pakimetri, keratometri, kuru göz tedavisi, Cross-linking uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Birimimizde yoğun olarak takip edilen keratokonus hastalarına özel yumuşak / sert / hibrid keratokonus lens uygulamaları, ilerleyici hastalık durumlarında cross-linking cerrahileri gerçekleştirilmektedir.

2. Katarakt ve Refraktif Cerrahi
Katarakt ve Refraktif Cerrahi Birimimizde katarakt ameliyatı, Fakoemülsifikasyon yöntemi ile yapılmakta ve gerekli olgularda “yag lazer” uygulanmaktadır. Refraktif cerrahi gözün en önde yer alan saydam tabakası olan kornea hastalıklarının tanı ve tedavisi ile uğraşmaktadır. Birimimizde bu tabakanın hassas ölçümleri topografi cihazları ile yapılmakta, Excimer lazer ve Femtosaniye lazer ile kırma kusurları düzeltilmektedir.

3. Glokom (Göz Tansiyonu)
Kliniğimizde glokom birimi hafta içi salı, perşembe ve cuma günleri olmak üzere üç gün hizmet vermektedir. Genel göz polikliniklerinde glokom şüphesi olan hastalar, ileri tetkik ve tedavi için glokom birimine randevu verilerek sevk edilir. Glokom tanısı almış hastalara medikal (damla tedavisi), lazer ya da cerrahi (trabekülektomi, seton cerrahisi, açı cerrahileri) tedavi önerilmektedir. Takibe alınan hastaların dosyaları çıkarılarak belirli aralıklarla kontrol muayeneleri yapılmaktadır. Glokom muayenesinde görme keskinliği, biyomikroskopi, gonyoskopi, tonometri, pakimetri, fundus muayeneleri yapılmakta, teşhis ve takibinde stereoskopik fundus fotoğrafı, bilgisayarlı görme alanı, optik koherens tomografi (OCT) tetkikleri uygulanmaktadır.

4. Çocuk Göz Hastalıkları ve Şaşılık
Pediatrik oftalmoloji ve şaşılık polikliniğinde haftanın Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri öğlene kadar poliklinik hizmeti verilmektedir. Şaşılık, nistagmus (istemsiz göz titremesi) diplopi (çift görme), refraksiyon kusuru (miyopi, astgmatizma ,hipermetropi), göz tembelliği, çocukluk çağı kataraktları, doğumsal göz anomalileri olan çocuk ve erişkin hastaların muayene ve tedavileri yapılmaktadır. Hastaların görme düzeyi, ön ve arka segment göz muayenesi, refraksiyon kusuru ve gerekli olgularda detaylı şaşılık muayenesi (motor ve duyusal muayene) yapılmaktadır. Hastalarının takipleri 3-6 aylık aralıklarla yapılmakta olup, özellikli hasta gruplarında bu süre değişkenlik gösterebilmektedir. Hastaların takiplerinde görme düzeyi takibi, refraksiyon değişiminin takibi, biyomikroskobik ve fundoskopik muayene, kayma açısı muayenesi rutin yapılan işlemlerdir. Hastaların belirli bir süre takipleri yapıldıktan sonra ameliyat endikasyonu olan hastalara gerekli cerrahi işlem önerilmektedir. Kliniğimizde her türlü şaşılık ameliyatı ve çocukluk dönemine ait katarakt ameliyatları yapılmaktadır.

5. Oküloplastik Cerrahi
Göz kapağının doğumsal veya sonradan gelişen hastalıklarının tedavisi, göz kapağı veya göz çevresi dokuların tümörlerinin tedavisi, çocukluk veya erişkin dönemi gözyaşı sistemi hastalıklarının tedavisi, göz kapağı ve/veya çevre dokuların enfeksiyon ve inflamasyonlarının tedavisi, orbita hastalıklarının tedavisi, estetik göz kapağı cerrahisi yapılmaktadır.

6. Retina Hastalıkları ve Vitreoretinal Cerrahi
Diyabetik maküler ödem ,diyabetik retinopati, yaşa bağlı maküla dejenerasyonu ve retinal ven tıkanıklıkları başta olmak üzere birçok retina hastalığının tıbbi (göz içi enjeksiyon, retinal lazer vb.) ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilmektedir. Hastaların takibinde multimodal görüntüleme sistemlerinden (flöresein anjiyografi, indosiyanin yeşili anjiyografi, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiyografi v.b) faydalanılmaktadır. Retina dekolmanı, maküla deliği, epiretinal membran, göz travmaları başta olmak üzere birçok cerrahi retina hastasının tedavileri gerçekleştirilmektedir.

7. Uvea Hastalıkları
Tüm yaş gruplarında üveit hastaları multimodal görüntüleme sistemleri (flöresein anjiyografi, indosiyanin yeşili anjiyografi, optik koherens tomografi, optik koherens tomografi anjiyografi v.b) ile değerlendirilmekte, tıbbi ve cerrahi tedavileri gerçekleştirilmektedir.

8. Eletrofizyolojik Testler
Göz Hastalıklarında tanı ve takip için gerekli olabilen VEP, ERG, EOG gibi elektrofizyolojik testler yapılabilmektedir.

9. Göz Travmaları
Kliniğimizde kimyasal, biyolojik, künt ve delici yaralanmalar nedeniyle başvuran hastalara detaylı oftalmolojik muayene yapılmaktadır. Gerekli hastalarda yatarak ya da ayaktan medikal ve cerrahi tedaviler düzenlenmektedir. Delici göz yaralanması olan hastalara uygun koşullarda ameliyat (eksplorasyon, korneal ve skleral primer sütürasyon, gerekli 2. ve sonraki cerrahiler) uygulanmaktadır.

10. Kornea Nakli ve Göz Bankası
Kornea gözün en önde bulunan saydam tabakasıdır ve çeşitli nedenlerle saydamlığını yitirdiği takdirde görme etkilenebilmektedir. Kornea nakli bu nedenle görmesi etkilenmiş hastalarda uygulandığında başarılı sonuçlar veren cerrahi bir yöntemdir. Kliniğimizde tam kat (penetran), lameller (DMEK, DALK) kornea nakilleri uygulanabilmektedir. Kliniğimiz bünyesinde bulunan göz bankası, kornea nakli için gerekli donör kornea ihtiyacını ilgili mevzuatlar gereğince karşılamaktadır. Sadece kliniğimiz ihtiyacı değil, gerektiğinde ülke çapında diğer klinik kornea ihtiyacını da karşılayabilmektedir.

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,

0 312 304 58 57