Anabilim Dalımız; idari, eğitim-öğretim, klinik, poliklinik, ameliyathane ve yoğun bakım kısımlarından oluşmaktadır.

Kliniğimizde 4 adet ameliyat salonu olup yılda yaklaşık 1000 ameliyat yapılmaktadır. Bu ameliyat salonlarından bir tanesi robotik cerrahi için dizayn edilmiş olan yüksek teknolojik ameliyathane olup, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesindeki tüm branşlara ait robotik cerrahi ameliyatları bu salonda yapılmaktadır.

Kliniğimizde yapılan ameliyatların yaklaşık yarısı koroner bypass ameliyatlarıdır. Diğer ameliyatlar ise kalp kapağı tamir ve değişim ameliyatları, doğumsal kalp hastalıkları tamir ameliyatları, aort cerrahisi, karotis arter cerrahisi, periferik atardamar ve toplardamar ameliyatlarıdır.

Kliniğimizde gelişen tıbbi gelişmelere paralel olarak son teknikler ve en son teknolojik ekipmanlar ile minimal invaziv ve robotik kalp ameliyatları yapılmaktadır. Yine son teknolojik ekipmanlar ile her türlü varis ameliyatları, periferik damar ve büyük damar ameliyatları, periferik vasküler girişimler uygulanmaktadır.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesinde ilk defa Kalp ve Damar Cerrahisi, 1953 yılında I. Hariciye Kliniğine bağlı Göğüs Şirürjisi ve II. Hariciye Kliniğine bağlı Kalp Damar Şirürjisi bölümleri olarak kurulmuştur. 24 Kasım 1966 ya kadar bu isimler ile hizmet veren bölüm, bu tarihte Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi adı altında iki ayrı klinik olarak teşkil edilmiştir. 14 Temmuz 1967 tarihinde ilk kez açık kalp cerrahisi başarı ile uygulanmıştır. 1973 yılında Prof. Dr. Salih BATTALGAZİ, 1977 yılında Doç. Dr. Çetin GÜRLER, 1985 yılında Prof. Dr. Hamit IŞIKLAR klinik direktörü olmuştur.

1988-1991 yılları arasında Kalp ve Damar Cerrahisi alanında ülkemizin önde gelen cerrahlarından birisi olan Dr. Kemal BAYAZIT başkanlığında çalışıldı.

Daha sonra Prof. Dr. R. Dündar NARBAY, Prof. Dr. Ömer Yüksel ÖZTÜRK, Prof. Dr. Harun TATAR, Prof. Dr. Mehmet ARSLAN, Prof. Dr. Ufuk DEMİRKILIÇ, Prof. Dr. Cengiz BOLCAL klinik direktörü oldu.

2001 yılında şu anki yerleşkesi olan yeni Kardiyoloji-Kalp Damar Cerrahisi binasında faaliyete başlandı. 2014 yılında ülkemizdeki üçüncü merkez ve ilk devlet üniversite hastanesi olarak robotik kalp cerrahisi uygulamalarına başlanmıştır.

26 Ağustos 2016 tarihinden itibaren Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilen Gülhane Tıp Fakültesi’nde Kalp Damar Cerrahisi ABD hizmet vermeye devam etmekte olup ABD Başkanlığı görevini Prof. Dr. Kubilay KARABACAK yürütmektedir.

Prof. Dr. KUBİLAY KARABACAK
Prof. Dr. ATAKAN ATALAY
Prof. Dr. CEMAL LEVENT BİRİNCİOĞLU
Prof. Dr. HAYRETTİN LEVENT MAVİOĞLU
Prof. Dr. MEHMET TAŞAR
Prof. Dr. NURİ HAKAN AYDIN
Prof. Dr. SALİH FEHMİ KATIRCIOĞLU
Prof. Dr. SERDAR GÜNAYDIN
Prof. Dr. ŞEREF ALP KÜÇÜKER
Prof. Dr. SONER YAVAŞ
Doç. Dr. ALİ CEMAL DÜZGÜN
Doç. Dr. ERTAN DEMİRDAŞ
Doç. Dr. HÜSEYİN BAYRAM
Doç. Dr. MURAT KOÇ
Doç. Dr. SİNAN SABİT KOCABEYOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi İLKER MERCAN

Tıp, Hemşirelik Fakülteleri ve sağlık Meslek Yüksek Okulunin öğrenci ders

programlarındaki teorik ve pratik dersler ile stajlardan oluşmaktadır.

Tıpta uzmanlık eğitimi,

Yüksek Lisans/Doktora eğitimleri (Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü) verilmektedir.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanlığımızda, erişkin kalp ve damar cerrahisi alanındaki her tür girişim başarı ile uygulanmaktadır. Bununla birlikte temel çalışma konuları aşağıda sıralanmıştır.

Klasik Kalp Ameliyatları
Koroner Arter Baypas Cerrahisi
Kalp Kapak Tamir ve Değişimleri
Kitle Çıkartılma Ameliyatları
Erişkin Doğuştan Kalp Hastalıklarına Yönelik Ameliyatlar
Ritim Bozukluğu Ameliyatları

Klasik Damar Ameliyatları
Aort ve Büyük Damarlara Yönelik Girişimler
Atardamar ve Toplardamar Ameliyatları
Şah Damar Ameliyatları

Minimal Invaziv (Küçük Kesiden) ve Robotik Kalp Ameliyatları
Koroner Baypas
Kapak Tamir ve Değişim Ameliyatları
Kitle Çıkartılma Ameliyatları
Erişkin Doğuştan Kalp Hastalıkları Ameliyatları
Ritim Bozukluğu Düzeltme Ameliyatları
Re-operasyonlar (Tekrar Kalp Ameliyatları)

Girişimsel Vasküler Cerrahiler
Aort ve Büyük Damarlara yönelik girişimler (EVAR, TEVAR vb.)
Atardamar Cerrahisi (PTA, PTA + Balon anjiyoplasti vb)
Şah Damarı Cerrahisi (PTA, PTA + Balon anjiyoplasti vb)
Toplardamar Cerrahisi (Endovenöz Venöz Ablazyon tedavileri, Trombolitik – Mekanotrombolitik tedaviler- Endovenöz lazer/RF varis ameliyatları- Derin Ven Trombozuna Yönelik Mekanik ve Farmakomekanik Trombektomi İşlemleri-Kronik Derin Ven Trombozlarına Yönelik Stentleme Ameliyatları-Pelvik Konjesyon Sendromuna (Yumurtalık Damarı, Kasık Varisleri) Yönelik Koil ve Sıvı Embolizasyon İşlemleri)

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı