Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Adli Tıp AD. Başkanlığı; idari, eğitim-öğretim, poliklinik, otopsi salonu kısımlarından oluşmaktadır.
Anabilim Dalımızda 1 Doçent, 1 Dr.Öğr. Üyesi, 1 Uzman hekim ve 9 uzmanlık öğrencisi hizmet vermektedir.

Eğitim-Öğretim; AD. Başkanlığımızda görevli öğretim üyelerince Gülhane Tıp Fakültesi 5. sınıf Adli Tıp dersleri, “Adli Tıp uzmanlık eğitimi” ve Milli Savunma Bakanlığı Askeri Sağlık Hizmetleri Gn.Md.lüğünün koordinasyonu ile “Misafir Askeri Personel (MAP) Otopsi Eğitimi” verilmektedir.

Poliklinik Kısmı; Ceza ve/veya tazminat davalarına ilişkin mahkemeler, Cumhuriyet Savcılıkları, TSK Askeri Birlik Komutanlıkları, Emniyet Gn.Md.lüğü birimleri ve Jandarma Gn. Komutanlığı birimlerince düzenlenmiş “sevk yazıları” ile birlikte ayaktan müracaat eden adli olgulara adli rapor düzenlenmektedir.

S.B.Ü. Gülhane E.A.H. Sağlık Kurulu muayeneleri kapsamında (17.06.2020 tarih ve 31158 sayılı RG’de yayımlanmış 2330 sayılı) Nakdi Tazmninat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a esas nakdi tazminat raporları düzenlenmekte ve klinikler tarafından talep edildiğinde konsültasyon hizmeti verilmektedir.

 

 

 

 
Tarihçemiz

 

Adli Tıp Eğitimi ilk olarak II. Mahmut zamanında 1839 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de “Tıbb-ı Kanuni” ismi altında okutulmaya başlanmış ve ilk hocası Avusturyalı Dr. Charles Ambroise BERNARD olmuştur. 1893 yılında Ali Rüştü Paşa sivil ve askeri tıp mekteplerinde adli tıp hocalığı yapmıştır. 1900 yılında Paris’te adli tıp ve psikiyatri ihtisaslarını tamamlayan Dr. Bahattin ŞAKİR Askeri Tıp Mektebi’ne Adli Tıp Hocası olarak tayin edilmiştir.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Askeri Tıp Fakültesi’nde Adli Tıp Anabilim Dalı, 1989 yılında Üroloji öğretim üyesi Prof. Dr. Çetin HARMANKAYA başkanlığında kurulmuştur. Kuruluşundan itibaren Adli Tıp AD. Başkanlığı Prof. Dr. Önder BERK (Tıbbi Onkoloji Uzm.), Prof. Dr. Bülent CELASUN (Tıbbi Patoloji Uzm.) ve Prof. Dr. Mükerrem SAFALI (Tıbbi Patoloji Uzm.) tarafınca vekaleten yürütülmüştür.

GATA Askeri Tıp Fakültesinde Adli Tıp dersleri 2007 yılına kadar Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD. ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD. öğretim üyelerinin katkıları ile verilmiştir.
Adli Tıp AD. Başkanlığı görevini 2018 yılından itibaren Prof. Dr. Sait ÖZSOY yürütmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. SAİT ÖZSOY
Prof. Dr. SAİT ÖZSOY
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN BALANDIZ
Dr. Öğr. Üyesi HÜSEYİN BALANDIZ

Eğitim Faaliyetlerimiz

Tıp Fakültesi 5. Sınıf öğrencilerine Adli Tıp stajı kapsamında teorik derslerin yanısıra ölü muayenesi ve otopsi pratik eğitimi verilmektedir.

 

Çalışma Konularımız

 

 

Gülhane Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalında;

• SBÜ Rektörlüğü ile Adli Tıp Kurumu (ATK) Başkanlığı arasında yapılan protokol gereğince ATK Ankara Grup Başkanlığı’nda öğretim üyelerimizce yapılan otopsilere Adli Tıp uzmanlık öğrencilerimiz ve Gülhane Tıp Fakültesi öğrencilerimizin katılımları sağlanarak adli ölü muayenesi ve adli otopsi pratik eğitimleri verilmektedir.

• Mahkemeler, Cumhuriyet Savcılıkları ve adli makamların talimatı ile kolluk kuvvetleri tarafından talep edilen;

    - Ceza davalarına esas TCK 86, 87, 88. maddeleri (kasten ve taksirle yaralama) kapsamında adli raporlar,

    - TCK 102. ve 103. maddeleri kapsamında cinsel saldırı muayeneleri ve raporları,

    - Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli başta olmak üzere iç güvenlik ve asayişin korunması görevi esnasında meydana gelen yaralanmalarla ilgili olarak (17.06.2020 tarih ve 31158 sayılı RG’de yayımlanmış 2330 sayılı) Nakdi Tazmninat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun’a esas nakdi tazminat raporları,

    - Psikiyatri AD. Başkanlığı ile koordineli olarak TCK 31. ve 32. maddeleri kapsamında yaş küçüklüğü veya akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin gelişip gelişmediğinin tespitine yönelik raporlar,

    - Yaş tayini tespitine yönelik raporlar,

    - Kaza-i Rüşt [reşit olmayan kişinin olağanüstü bir durumda mahkeme kararı ile reşit (ergin) olma hali] raporları,

    - Adli makamlar tarafından adli tıp ile ilgili sorulan diğer hususlarla ilgili raporlar düzenlenmektedir.

• Adli Tıp uzmanlık öğrencilerinin, Sağlık Bakanlığı Yenimahalle EAH Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM)’nde istismar iddiası/şüphesi ile değerlendirilen çocuk olguların muayenesi ve raporlandırma sürecine öğretim üyesi/uzman doktor eşliğinde katılımı sağlanmaktadır.

• SBÜ Gülhane Çocuk Koruma (GÜLÇOK) Merkezi ile koordineli olarak çocuk istismarı şüphesi ile hastanemize yapılan başvuruların değerlendirilmesi yapılmaktadır.

• Gülhane EAH Otopsi Salonunda adli ölüm olgularının muayeneleri ve raporlandırılması sürecinde Cumhuriyet Savcılıkları ve nöbetçi adli hekimler ile koordineli olarak çalışılmaktadır.

• Adli makamlarca istenilen hususlarda adli biyolojik/genetik inceleme amacıyla kan, ağız içi sürüntüsü, saç/kıl, vb. doku örneklerinin alınması işlemleri yapılmaktadır.

• Fakültemiz Anabilim dallarınca talep edildiğinde ve/veya gerek görüldüğünde güncel adli tıp konuları ile ilgili eğitim ve seminerler verilmektedir.

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Adli Tıp Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,

0 312 304 48 67