Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GEAH) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi / Gülhane Külliyesi içinde Çocuk Hastanesi Binasında sadece poliklinik hizmeti vermektedir. Aylık ortalama 2000 çocuk ve ergen muayene edilmektedir.

Doç. Dr. Kemal Aydınalp 1969 yılında GATA Akliye Kliniği'nde Çocuk Psikiyatrisi Bölümünü kurarak Türkiye’de bu bilim dalında öncülük yapmıştır. Profesör olduktan sonra, 1988 yılına kadar Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve Anabilim Dalı Başkanlığı görevlerinin yanı sıra Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalındaki çalışmaları da yürütmüştür.

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nın 16 Ocak 1991 tarihinde kadrosu oluşturularak hizmete başlamıştır. Anabilim Dalı Başkanlığına 31 Ocak 1991 tarihinde Prof. Dr. Teoman Söhmen atanmıştır. 2004 yılında Prof. Dr. Teoman Söhmen emekli olması ile Prof. Dr. Fuat Özgen anabilim dalı başkanlığına vekaleten atanmıştır. 2005 Yılında Anabilim Dalı başkanlığına Prof. Dr. Tümer Türkbay getirilmiş ve 2016 yılına kadar bu görevi sürdürmüştür. 30.08.2016 tarihinden itibaren Prof. Dr. Ayhan Cöngöloğlu Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmektedir.

Prof. Dr. MEHMET AYHAN CÖNGÖLOĞLU
Doç. Dr. GÜLSER ŞENSES DİNÇ
Doç. Dr. YUSUF ÖZTÜRK
Dr. Öğr. Üyesi ABDÜLBAKİ ARTIK
Dr. Öğr. Üyesi ELİF AKÇAY
Dr. Öğr. Üyesi MERYEM KAŞAK

EĞİTİM FAALİYETLERİMİZ

Tıp Fakültesi öğrencilerinin Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı lisans eğitim-öğretim faaliyetlerinden oluşmaktadır.

Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.

Anabilim Dalı’mıza, 0 – 18 yaşlarındaki çocuklar için ilk başvuru yapılabilmektedir. Çocuklara ve ergenlere aileleri ya da yakınlarıyla birlikte ayaktan değerlendirme, danışma ve tedavi hizmeti verilmektedir. Yataklı servisimiz yoktur. Başvurular aileler tarafından doğrudan MHRS üzerinden randevu alarak ya da Tıp Fakültesi’nin diğer bölümlerinden konsültasyon yoluyla yapılmaktadır. Çocuk ve ergenlerin psikometrik değerlendirmeleri kapsamında gerektiğinde uzman psikologlar tarafından nöropsikolojik testler, zekâ testleri ya da gelişimsel tarama testleri uygulanmaktadır. Polikliniğimizde psikofarmakolojik tedavilerin yanısıra etkileşim rehberliği, oyun terapisi, bilişsel davranışçı tedaviler uygulanmaktadır.

Bölümümüzün temel ilgi alanları

• Otizm Yelpazesi Bozuklukları
• Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
• Karşı Gelme Bozukluğu