Gülhane Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı eğitim-araştırma faaliyetlerini ve hizmetlerini 24 Haziran 2019 tarihinde taşındığı Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dahili Bilimleri Binasında sürdürmektedir.

1898 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi, İstanbul Sarayburnu’ndaki binasında kurulduğunda Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği henüz mevcut değildi. O tarihlerde zührevi hastalıklara Prof. Dr. Rieder ve deri hastalıklarına da Prof. Dr. Dycke bakmakta idi. 1899 yılında Deri ve Zührevi Hastalıklar kliniğinin başına Kayzer Wilhem Tıp Akademisinde deri hastalıkları eğitimi aldıktan sonra Almanya’dan dönen Dr. Eşref Ruşen getirildi.

1910-1914 yılları arasında Dr. Hulusi Behçet, Dr. Eşref Ruşen ve Dr. Talat Arif Çamlı aynı klinikte beraber çalıştı. Dr. Eşref Ruşen’in 1. Dünya Savaşına katılması üzerine Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniğin yönetimi Prof. Dr. Talat Arif Çamlı’ya verilmiştir. Prof. Dr. Talat Çamlı 1918-1934 yılları arasında bu görevi sürdürdükten sonra emekli olmuş, yerine Prof. Dr. Burhan Urus seçilmiştir. Sonraki yıllarda Prof. Dr. Necmettin Gürhan yapmış ve bu dönemde Prof. Dr. Fuat Onat da klinikte görev almıştır. 1975 yılında Prof.Dr. Nüzhet ARAZ Klinik Direktörlüğüne atanmış ve 1995 yılına kadar sürdürmüştür. 1981 yılında Askeri Tıp Fakültesinin kurulmasıyla GATA Deri ve Zührevi Hastalıkları Klinik Direktörlüğü, Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı olarak hizmet vermeye başlamıştır. Sonraki yıllarda Prof. Dr. Kurtuluş Şutman, Prof. Dr. Ali Rıza Gür, Prof. Dr. Zafer KURUMLU, Prof.Dr. Ahmet AKAR, Prof.Dr.Ercan ARCA, Doç.Dr.Mustafa TUNCA bu görevi yürütmüşlerdir. 2019 Eylül ayından itibaren Prof. Dr. Ercan ÇALIŞKAN ABD Başkanlığı görevini yürütmektedir.

Prof. Dr. ERCAN ÇALIŞKAN
Prof. Dr. DÜRİYE DENİZ DEMİRSEREN
Prof. Dr. FADİME KILINÇ
Prof. Dr. FİLİZ CANPOLAT
Prof. Dr. SELDA PELİN KARTAL
Prof. Dr. SERAY KÜLCÜ ÇAKMAK
Doç. Dr. BENGÜ ÇEVİRGEN CEMİL
Doç. Dr. HATİCE ATAŞ

Tıp Fakültesi öğrencilerinin Deri Hastalıkları lisans eğitim-öğretim faaliyetlerinden oluşmaktadır.

Tıpta uzmanlık eğitimi 4 yıl olarak verilmektedir.

Ayrıca dost ve kardeş ülkelerin silahlı kuvvetleri mensubu dermatoloji uzmanlarına belirli sürelerde kurs ve eğitim ile uzmanlık eğitimi verilmektedir.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalının başlıca konuları, deri sağlığının korunması, deri hastalıklarının tanı ve tedavisi, cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanı ve tedavisidir.

Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalımızda hem çocuk hem erişkin hastalara sağlık hizmeti verilmektedir. Hastalarımız MHRS sistemi üzerinden randevu alarak başvurabilmekte ve hastanemiz diğer kliniklerinden bölümümüze konsulte edilebilmektedir. Otoimmün büllöz hastalıkları, psoriasis ve hidradenitis suppurativa hastalıkları olan hastalarımızın düzenli takiplerinin yapılabilmesi ve tedavilerinin planlanabilmesi için haftanın belirli günlerinde ayrı poliklinik hizmetleri verilmektedir. Ayaktan polikliniğimize başvuran hastaların muayenelerinin yapılması dışında yatırılarak tetkik ve tedavilerinin yapılması gereken hastalarımız yataklı servisimizde takip edilmektedir. Hastalarımıza gerekli olduğunda dermatolojik tanı ve tedavi işlemleri de gerçekleştirilmektedir. Bu işlemler içerisinde mantar incelemesi, Wood ışığı ile pigmentasyon bozukluklarının değerlendirilmesi, deri biyopsisi alınması, koterizasyon, kriyoterapi, tırnak çekimi, benlerin (nevüslerin) dermatoskopik incelenmesi gibi işlemler yer almaktadır. Kliniğimizdeki fototerapi ünitesinde ise 1 adet fototerapi kabini ve 1 adet lokal fototerapi cihazı kullanılarak psoriasis, deri lenfomaları ve vitiligo başta olmak üzere çeşitli deri hastalıklarına PUVA, UVB ve dar band UVB tedavileri gerçekleştirilmektedir.

Bölümümüzün ilgilendiği hastalıklara başlıca örnekler aşağıda yer almaktadır:

• Akne (sivilce)
• Psoriasis (sedef)
• Ürtiker (kurdeşen)
• Ekzema
• Atopik dermatit
• Hidradenitis suppurativa
• Pemfigus, büllöz pemfigoid gibi otoimmün büllöz deri hastalıkları
• Saç hastalıkları
• Tırnak hastalıkları
• Siğiller
• Vitiligo