Hava ve Uzay Hekimliği Uzmanlığı havacılık ortamında karşılaşılan “Hipoksi ve Hiperventilasyon, Barotravma, Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı, Spatial Disorientation (Uçucu Vertigosu), Durum Muhakemesi Kaybı, Akselerasyon (G) kuvvetleri, Kozmik Radyasyon, Oksijen Sistemleri ve Kabin Basınçlaması, Hareket Hastalığı, Jet-Lag, Shift-Lag, Uzay Fizyolojisi, Kozmik Radyasyon, Havacılıkta Gürültü, Titreşim ve Termal Stresler, Havacılıkta İnsan Psikolojisi ve Havacılıkta İlaç Kullanımı, Havacılıkta İnsan Faktörleri, Ekip Kaynakları Yönetimi (Crew Resource Management-CRM), Havacılıkta Yorgunluk” gibi konuları araştıran ve bunlara karşı koruyucu tedbirler geliştiren; Hiperbarik Oksijen Tedavisi uygulama yetkisine sahip uzmanlık dalıdır.

Bölümümüz Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK)’na bağlı üniversitelerde Hava ve Uzay Hekimliği uzmanlık öğrencilerinin akademik ve uygulama eğitimlerinin verilmesi, sivil havacılık yüksekokullarında ve uçuş eğitim organizasyonlarında “040 Human Performance and Limitations” derslerinin pilot ve uçuş ekiplerine verilmesi, Ulusal Sivil Havacılık Mevzuatı çalışmalarına katılım, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünde bulunan Sivil Havacılık Sağlık Komisyonu üyeliği, sivil havacılık tıbbı eğitimlerinin verilmesi, Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve Muayene Yönergesi güncelleme çalışmaları, sivil ve askeri uçuş tabipliği kurslarında akademik eğitimler verilmesi, Milli Muharip\Eğitim Uçak üretimi sırasında insan faktörleri konusunda karşılaşılabilecek problemlere çözüm önerileri sunulması ve havacılık tıbbı ile ilgili çalıştay, panel, sempozyum ve kongrelerin düzenlenmesi vb. faaliyetlerde görev almaktadır.

İlk Havacılık Tıbbı ve Uçuş Fizyolojisi Eğitim Merkezi 1948 yılında kurulmuş olup Eskişehir Hava Hastanesi bünyesinde hizmete girmiştir. Aynı yıl ilk uçuş tabipliği kursu düzenlenmeye başlamıştır.

Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve Anabilim Dalı uçuş personelinin ve havayolu yolcularının sağlığı, güvenliği ve uçuş kabiliyetlerini incelemek ve geliştirmek, hava ve uzay tıbbı alanında son gelişmeleri takip etmek ve bu alanda bilimsel çalışmalar yapmak, ülkemizde havacılık tıbbı alanında ihtiyaç duyulan kalifiye personeli uluslararası standartlara uygun olarak yetiştirmek ve ihtiyaç duyacakları akademik ve uygulamalı eğitimleri en iyi şekilde vermek, askeri ve sivil havacılık alanında kurslar düzenlemek amacıyla 12 Kasım 1986 tarihinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) kurulmuştur. 1991 yılında modern uçuş fizyolojisi eğitim cihazlarının temini ve yeni eğitim merkezinin inşaatının tamamlanması ile faaliyetlerine 2016 yılına kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı Uçucu Sağlığı Araştırma ve Eğitim Merkezi ile müşterek olarak devam etmiştir.

31 Temmuz 2016 tarihli ve 29787 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nin havacılık ve uzay tıbbı alanında icra ettiği bilimsel araştırma, kurs ve eğitim faaliyetleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilmiştir.

Hava ve uzay tıbbı alanında bilimsel araştırmaların yapılması, uçuş ve sağlık personeline akademik ve uygulamalı eğitimlerin verilmesi, sivil havacılık personeli periyodik muayenelerinin yapılması amacıyla Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hava ve Uzay Hekimliği Merkez ve AD Bşk.lığı bünyesinde "Hava ve Uzay Tıbbı Uygulama, Araştırma ve Muayene Merkezi” kurulum çalışmaları devam etmektedir. Halen Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Hakan GÜNDÜZ sürdürmektedir.

Dr. Öğr. Üyesi ŞÜKRÜ HAKAN GÜNDÜZ
Arş. Gör. BERRİN CEYLAN
Arş. Gör. BÜŞRA GÜLEÇER
Arş. Gör. FADİME GİZEM TOPCU