Tanıtım
İlk olarak 1898 yılında Gülhane Tatbikat Mektebi ve Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği olarak hizmet vermeye başlamış olan kliniğimiz 1971 yılından itibaren halen hizmet vermekte olduğu Ankara - Etlik yerleşkesindeki binasında faaliyetlerine devam etmektedir.
1980 yılında tıp fakültesinin hayata geçmesi ile İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı altında 1984 yılında bilim dalları kurulmuştur. Halen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı çatısı altında İç Hastalıkları BD, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları BD, Gastroenteroloji BD, Hematoloji BD, Tıbbi Onkoloji BD, Nefroloji BD, Yoğun Bakım BD, Allerji ve İmmünoloji BD, Romatoloji BD ve Geriatri BD üniteleri ile eğitim ve sağlık hizmetlerine devam etmektedir.
Tarihçemiz
Gülhane Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği 30 Aralık 1898 tarihinde, RİEDER paşa tarafından, Sarayburnu'nda Topkapı surlarının içinde, Gülhane Tatbikat Mektebi ve Hastanesi'nin açılışı ile çalışmalarına başlamıştır.
Takip eden yıllar içerisinde pek çok farklı yerleşkelerde Gülhane Tıp Fakültesi çatısı altında eğitim ve sağlık hizmetlerine devam eden İç Hastalıkları Kliniği 1971 yılından itibaren halen hizmet vermekte olduğu Ankara Etlik ilçesindeki yerleşkesine taşınmıştır.
1980 yılında tıp fakültesinin hayata geçmesi ile İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı altında 1984 yılında bilim dalları kurulmuş olup İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı günümüze kadar Prof.Dr. Cengiz Alp (1985-1988), Prof.Dr. İsmet Yılmazer (1989-1990), Prof.Dr. Oral Pektaş (1990-1991), Prof.Dr. M.Ali Gündoğan (1991-1997), Prof.Dr. Atilla Yalçın (1997-2001), Prof.Dr. İsmail Hakkı Koçar (2001-2005), Prof.Dr. Kemal Dağalp (2005-2007), Prof.Dr. Mustafa Kutlu (2007-2011), Prof.Dr. Fikret Arpacı (2011-2014), Prof.Dr. Sait Bağcı (2014-2016), Prof.Dr. Ömer Azal (2016), Prof. Dr. Meltem AYLI ve halen Prof. Dr. Nuri KARADURMUŞ sürdürmektedir.
1980 Yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin Kurulması ile eğitim-öğretim ve klinik faaliyetlerini Gülhane Askeri Tıp Fakültesinin bünyesinde yürüten ana bilim dalımız 31 Temmuz 2016 tarihinden itibaren eğitim-öğretim faaliyetlerine Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi bünyesinde, klinik faaliyetlerine Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesinde devam etmektedir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. AHMET OMMA
Prof. Dr. AHMET UYGUN
Prof. Dr. ARİF ALPER KIRKPANTUR
Prof. Dr. AYŞE OCAK DURAN
Prof. Dr. AYSUN AYBAL KUTLUGÜN
Prof. Dr. BAYRAM KOÇ
Prof. Dr. BEKİR UÇAN
Prof. Dr. BÜLENT ÖDEMİŞ
Prof. Dr. CAVİT ÇULHA
Prof. Dr. CEMAL NURİ ERÇİN
Prof. Dr. DERUN TANER ERTUĞRUL
Prof. Dr. DOĞAN UNCU
Prof. Dr. EBRU GÖK OĞUZ
Prof. Dr. EFNAN ALGIN
Prof. Dr. EMİN ALTIPARMAK
Prof. Dr. ERMAN ÇAKAL
Prof. Dr. ERSAN ÖZASLAN
Prof. Dr. ESİN BEYAN
Prof. Dr. FAHRİYE TUĞBA KÖŞ
Prof. Dr. FATİH DEDE
Prof. Dr. FATMA AYERDEN EBİNÇ
Prof. Dr. FERDANE PİRİNÇÇİ SAPMAZ
Prof. Dr. FUNDA CERAN
Prof. Dr. GÜLAY ULUSAL OKYAY
Prof. Dr. HADİM AKOĞLU
Prof. Dr. HÜSEYİN LEVENT YAMANEL
Prof. Dr. İHSAN ATEŞ
Prof. Dr. İLKER TAŞÇI
Prof. Dr. KENAN SAĞLAM
Prof. Dr. LEVENT FİLİK
Prof. Dr. MEHMET DENİZ AYLI
Prof. Dr. MEHMET DERYA ONUK
Prof. Dr. MEHMET İLKİN NAHARCI
Prof. Dr. MEHMET SİNAN DAL
Prof. Dr. MELDA CÖMERT
Prof. Dr. MELTEM AYLI
Prof. Dr. MERAL AKDOĞAN KAYHAN
Prof. Dr. MERİH KIZIL ÇAKAR
Prof. Dr. METİN UZMAN
Prof. Dr. MUHAMMET ÇINAR
Prof. Dr. MURAT ALBAYRAK
Prof. Dr. MURAT DURANAY
Prof. Dr. MUSTAFA ALTINBAŞ
Prof. Dr. MUSTAFA CENGİZ
Prof. Dr. MUSTAFA GÜLŞEN
Prof. Dr. MUSTAFA ÖZBEK
Prof. Dr. MUTLU DOĞAN
Prof. Dr. NECATİ ALKIŞ
Prof. Dr. NEŞE ERSÖZ GÜLÇELİK
Prof. Dr. ÖMÜR BERNA ÇAKMAK ÖKSÜZOĞLU
Prof. Dr. OSMAN ŞENER
Prof. Dr. ÖZGÜR KARA
Prof. Dr. ÖZGÜR KARTAL
Prof. Dr. ÖZNUR BAL
Prof. Dr. ÖZTÜRK ATEŞ
Prof. Dr. RONİ ATALAY
Prof. Dr. SABİTE KACAR
Prof. Dr. SEDAT YILMAZ
Prof. Dr. SEYİT İBRAHİM AKDAĞ
Prof. Dr. SİMTEN DAĞDAŞ
Prof. Dr. TEKİN GÜNEY
Prof. Dr. ÜLKÜ YALÇINTAŞ ARSLAN
Prof. Dr. YAŞAR NAZLIGÜL
Prof. Dr. YASEMİN ÖZİN
Prof. Dr. YUSUF OĞUZ
Prof. Dr. ZEKİ MESUT YALIN KILIÇ
Doç. Dr. AHMET YOZGAT
Doç. Dr. AYŞE ZEYNEP BAL
Doç. Dr. BANU DEMET ÖZEL COŞKUN
Doç. Dr. BETÜL ERİŞMİŞ
Doç. Dr. BİLGİN BAHADIR BAŞGÖZ
Doç. Dr. CEM HAYMANA
Doç. Dr. CEM ÖZİŞLER
Doç. Dr. COŞKUN MERİÇ
Doç. Dr. DERYA ARI
Doç. Dr. DİCLE İSKENDER
Doç. Dr. DİDEM TURGUT
Doç. Dr. DİLEK TEZCAN
Doç. Dr. EMİN GEMCİOĞLU
Doç. Dr. EMRA ASFUROĞLU KALKAN
Doç. Dr. EMRE TEKGÖZ
Doç. Dr. ENES SEYDA ŞAHİNER
Doç. Dr. EVRİM KAHRAMANOĞLU AKSOY
Doç. Dr. FATİH YILDIZ
Doç. Dr. FATMA DİLEK KAHRAMANCA
Doç. Dr. FİRDEVS TUĞBA BOZKURT BİÇER
Doç. Dr. GÖKŞEN İNANÇ İMAMOĞLU
Doç. Dr. GÖZDE ŞENGÜL AYÇİÇEK
Doç. Dr. GÜNEŞ ARIK
Doç. Dr. GÜRHAN TAŞKIN
Doç. Dr. HACER BERNA AFACAN ÖZTÜRK
Doç. Dr. HAYRİYE CANKAR DAL
Doç. Dr. HAYRİYE ŞAHİNLİ
Doç. Dr. İLKNUR ÖZTÜRK ÜNSAL
Doç. Dr. İSMAİL ERTÜRK
Doç. Dr. KADİR GÖKHAN ATILGAN
Doç. Dr. KÜRŞAT DAL
Doç. Dr. MAHMUT YÜKSEL
Doç. Dr. MEHMET ERDEM ALAGÜNEY
Doç. Dr. MÜGE KESKİN
Doç. Dr. MUHAMMED KIZILGÜL
Doç. Dr. MUSTAFA KEMAL KILIÇ
Doç. Dr. NARİN NASIROĞLU İMGA
Doç. Dr. ÖMER ÖZTÜRK
Doç. Dr. OSMAN İNAN
Doç. Dr. ŞAFAK AKIN
Doç. Dr. SAİT YEŞİLLİK
Doç. Dr. SERDAR KARAKAYA
Doç. Dr. SEVİL UYGUN İLİKHAN
Doç. Dr. TUĞÇE NUR YİĞENOĞLU
Doç. Dr. TÜLAY EREN
Doç. Dr. VOLKAN GÖKBULUT
Doç. Dr. YÜKSEL MARAŞ
Doç. Dr. YUSUF COŞKUN
Dr. Öğr. Üyesi MURAT YILDIRIM
Dr. Öğr. Üyesi OĞUZHAN ZENGİN
Eğitim Faaliyetlerimiz
Eğitim Faaliyetleri :
İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde tıp fakültesi öğrenci eğitimleri, tıpta uzmanlık eğitimleri, yan dal uzmanlık eğitimleri ve hemşirelik okulu öğrenci eğitimleri, her yıl belirlenen müfredat doğrultusunda teorik ve pratik dersler olarak verilmektedir.
Mezuniyet öncesi eğitim kapsamında; Gülhane Tıp Fakültesi 6. sınıf öğrencilerine Staj Eğitimi mevcuttur. Gülhane Tıp Fakültesi 4.Sınıf öğrencilerine İç Hastalıkları Staj Eğitimi ve Gülhane Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencilerine klinik bilimlerine giriş ve klinik uygulama ile mesleki beceri eğitimleri verilmektedir.
Mezuniyet sonrası eğitim kapsamında; eğitim ve öğretim yılı takvimine uygun olarak uzmanlık öğrencileri ve yandal uzmanlık öğrencilerinin eğitimleri için her hafta öğleden sonraları Pazartesi günleri araştırma çalışmaları, Salı günleri asistan semineri ve literatür sunumları, Çarşamba günleri vaka (olgu) sunumları ve tartışmaları, Perşembe günleri öğretim üyesi dersleri ve Cuma günleri ilgili branşlarla konsey toplantıları düzenli olarak yapılmaktadır.
Hemşirelik Yüksek Okulu öğrencilerine müfredata uygun uygulamalı klinik eğitimleri yaptırılmaktadır.
Çalışma Konularımız
Çalışma Konularımız
İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyemizde;
İç Hastalıkları Bilim Dalı, Geriatri Hastalıkları Bilim Dalı ,Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalı, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı, Nefroloji Bilim Dalı, Romatoloji Bilim Dalı, Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı, Yoğun Bakım Bilim Dalı, mevcuttur.
Gülhane Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalında Dönem 3, Dönem 4 Tıp fakültesi öğrencileri ile intörnlere lisans eğitimleri, İç hastalıkları uzmanlık öğrencileri ve tüm yan dallarda da ilgili branş uzmanlık öğrencilerine uzmanlık eğitimleri verilmektedir. İç Hastalıkları uzmanlık öğrencileri Şubat ve Eylül aylarında yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavları ile alınmaktadır. Her yıl Aralık ayında yapılan yan dal uzmanlık sınavı ile de 9 bilim dalımıza yan dal uzmanlık öğrencileri alınmaktadır.
İç Hastalıkları ABD bünyesindeki her bilim dalı eğitim programlarını eğitim yılı başlangıçlarında yıllık olarak hazırlayarak dekanlığın bilgisine sunmaktadır. Bu program çerçevesinde yürütülen eğitim faaliyetlerini her bilim dalı kendi bünyesindeki öğretim üyeleri, uzmanlar ve uzmanlık öğrencileri ile makale, olgu sunumu, seminer toplantıları olarak gerçekleştirmektedir. Yanı sıra zaman zaman branş bazlı veya multidisipliner kurs, seminer ve sempozyumlar düzenlenmektedir.
Gülhane Tıp Fakültesi olarak akademik kadrolarımızda
İç Hastalıkları BD: 3 profesör, 1 doktor öğretim üyesi
Hematoloji Bilim Dalı: 1 profesör, 1 doçent, 1 doktor öğretim üyesi
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı: 1 profesör
Gastroenteroloji Bilim Dalı: 3 profesör, 1 doçent
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı: 2 profesör, 1 doçent
Nefroloji Bilim Dalı: 1 profesör, 1 doçent
Romatoloji Bilim Dalı: 1 profesör, 1 doçent
İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı:1 profesör, 1 doçent
Yoğun Bakım Bilim Dalı: 1 profesör, 1 doktor öğretim üyesi
Geriatri Hastalıkları Bilim Dalı: 1 profesör mevcuttur.
İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİ DALI’NA AİT MEVCUT ÇALIŞMA KONULARI
İç Hastalıkları Bilim Dalı;
İç Hastalıkları bilim dalımızda haftanın her günü 13:00-14:00 saatleri arasında dönüşümlü olarak araştırma görevlilerine yönelik öğretim üyesi dersleri, asistan seminerleri, literatür tartışmaları ve vaka toplantıları yapılmaktadır. Bilim dalımızın temel çalışma alanları sık görülen dahili hastalıkların tanısı, takibi ve tedavisi ile tanısı konulamayan zor vakaların çözümlenmesi olarak belirlenmiştir.
Geriatri Bilim Dalımızda
Yaşlanmanın fizyolojik etkisiyle ortaya çıkan işlevsel yetersizlikler, bilişsel sorunlar, psikolojik rahatsızlıklar, düşmeler, çoklu ilaç kullanımı ile oluşan ilaç yan etkileri, beslenme bozukluğu, idrar kaçırma, bası yaraları, bellek bozukluğu, depresyon, uyku problemleri ve osteoporoz bilim dalımızın ana çalışma konularıdır. Ayrıca geriatrik yaş grubundaki bireylerin yaşlanma süreçlerini ve bu süreçte yaşayabilecekleri bilişsel, fonksiyonel, psiko-sosyal sorunları öngörmek ve kapsamlı olarak ele almak bilim dalımızın sorumluluk alanıdır. Bilim dalımız geriatrik tıbbi sorunların çözümü yanı sıra koruyucu hekimlik uygulamaları ışığında “Sağlıklı Yaşlanma” için; uygun egzersiz, sağlıklı beslenme ve düzenli hayat tarzı önerileri ile yaşlı yetişkinlerin yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemektedir. Bilim dalımızda Geriatri yan dal uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Hematoloji Bilim Dalımızda
Tüm hematolojik maligniteler, benign hematolojik hastalıklar, kanama diatezleri, herediter ve akkiz trombofilik hastalıklar takip ve tedavi edilmekte , otolog ve allojeneik kök hücre nakli yapılmakta ve aferez, plazmaferez işlemleri, kök hücre toplama işlemleri, fotoferez tedavisi yapılmaktadır.Aferez Ünitemiz Türkök donörlerinin kök hücre toplama işlemlerini de yapmaktadır. iç hastalıkları ve hematoloji yan dal uzmanlık öğrencileri bu süreçlerde aktif şekilde öğretim üyelerinin denetiminde görev almakta, eğitim süreçlerini tamamlamaktadırlar. İç hastalıkları stajı yapan dönem 3 öğrencilerimize bilim dalımızda periferik yayma yapma ve değerlendirme ve mikroskop eğitimi verilmektedir.Dönem 4 öğrencilerimiz ise hematoloji kliniğinde , kök hücre transplantasyon ünitesinde ve aferez merkezimizde vizitlere katılarak teorik ve pratik eğitim almaktadırlar.
Tıbbi Onkoloji Bilim Dalımızda
Tüm solid tümörlerin tanı, tedavi ve takip prosedürleri gerçekleştirilmekte, yanı sıra kliniğimizde takip edilen uygun endikasyonlardaki hastalara otolog kök hücre nakilleri gerçekleştirilmektedir. Yanı sıra kanser taraması ve önlenmesi ile koruyucu hekimlik eğitimleri , palyatif tedaviler ve destek tedavileri verilmektedir. İç hastalıkları ve Onkoloji yan dal uzmanlık eğitimi alan tüm uzmanlık öğrencilerimiz bu süreçlerde aktif görev ve eğitim almaktadırlar.
Gastroenteroloji Bilim Dalımızda
Gastroenteroloji yan dal uzmanlık eğitimi verilmekte yanısıra İç hastalıkları uzmanlık öğrencilerimiz eğitimlerinin bir dönemini gastroenteroloji bilim dalımızda geçirmektedirler. Kliğimizde tüm gastroenteroloji ilişkili hastalıkların tanı, takip ve tedavi süreçleri gerçekleştirilmekte yanı sıra Endoskopi (nasal endoskopi, narrow band imaging (NBI), kromoendoskopi), Enteroskopi, Kolonoskopi, Fleksibl sigmoidoskopi, Rektoskopi, ERCP, Endoskopik USG, Standart ve doppler USG işlemleri yapılmaktadır. Yan dal uzmanlık öğrencilerimiz uzmanlık eğitim süreçlerinde tüm klinik ve girişimsel işlemleri yapabilecek yetkinliğe ulaşmaktadırlar.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalımızda, Gülhane Tıp Fakültesi’nde okuyan stajyer öğrencilere ve intörnlere,iç hastalıkları uzmanlık ve endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları yan dal uzmanlık öğrencilerine eğitim verilmektedir. Aynı zamanda Diyabet Hemşiresi Kursları düzenlemekte ve diyabet hemşiresi yetişmesine katkıda bulunulmaktadır. Bilim dalımızda Diabetes Mellitus, Obezite, Lipoprotein Metabolizma Bozuklukları, Tiroid Bezi Hastalıkları, Paratiroid Bezi Hastalıkları, Hipofiz bezi hastalıkları, Adrenal bezi hastalıkları, Gonadal hastalıklar, Beslenme Sorunları ile Mineral ve Vitamin Sorunları ilişkili hastalıkların tanı, takip ve tedavileri yapılmaktadır.
Nefroloji Bilim Dalımızda
Hipertansiyon, Glomerülonefritler, Tübülointerstisiyel hastalıklar, Sıvı-Elektrolit Bozuklukları, Akut ve Kronik Böbrek Hastalıklarının tanısı, takip ve tedavileri gerçekleştirilmekte, Hemodiyaliz ve Periton diyalizi uygulamaları yapılmaktadır. Koruyucu hekimlik, bilim dalımızın bir diğer sorumluluk alanıdır. Tüm bilim dallarında olduğu gibi Dönem 3 ve 4 öğrencilerimize, intörnlere,iç hastalıkları uzmanlık ve Nefroloji yan dal uzmanlık öğrencilerine eğitim verilmektedir. Nefroloji Bilim Dalı bünyesinde faaliyet gösteren hemodiyaliz ünitesinde hekim ve hemşirelere yönelik hemodiyaliz sertifikasyonu eğitim programları düzenlenmekte, mevcut sertifikasyon süresi sona eren hekim ve hemşireler için hemodiyaliz sertifikasyon yenileme sınavları yapılmaktadır.
Romatoloji Bilim Dalımızda
Bilim dalımızın çalışma konuları romatoid artrit, spondilartropatiler ve ankilozan spondilit, behçet hastalığı, sistemik lupus eritematozus, skleroderma, mikst bağ dokusu hastalığı, sjögren sendromu, dermatomiyozit, polimiyozit gibi bağ dokusu hastalıkları, antifosfolipid antikor sendromu, vaskülitler, FMF, akut eklem romatizması, reaktif artritler, kristal artritleri, Amiloidoz, osteoartrit, osteoporoz, osteomalazi ve paget hastalığı gibi dejeneratif hastalıklar olarak özetlenebilir. Bilim dalımızda Dönem 3 ve 4 öğrencilerimize, intörnlere, iç hastalıkları uzmanlık ve romatoloji yan dal uzmanlık öğrencilerine eğitim verilmektedir.
İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalımızda
Bilim dalımızda deri testleri, solunum fonksiyon/bronş provokasyon/rinomanometri testleri ile alerjik hastalıkların tanısal yaklaşımı yapılmakta, allerjen immünoterapileri ve biyolojik ajan tedavileri uygulanmaktadır.
Allerji laboratuarımızda ilaç - gıda - egzersiz provokasyon testleri, nazal yayma, periferik kan eozinofil sayımı işlemleri ile ilaç ve gıda desensitizasyonu uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
Hastaneye yatış gerektiren durumlarda ise hastalar yataklı kliniğimizde takip ve tedavi edilmektedirler.
Bilim dalımızda yan dal uzmanlık eğitimi verilmekte olup, İç hastalıkları uzmanlık eğitimi alan asistanlarımız bilim dalımızda da aktif olarak görev yapmakta ve eğitim almaktadırlar.
Yoğun Bakım Bilim Dalı
Bilim dalımızda acil ve kritik hastalıklar, sepsis, solunum yetmezliği, zehirlenmeler, travma, koma, şok, çoklu organ yetmezliği ve ileri destek tedavisi gerektiren tüm hastalar takip ve tedavi edilmektedirler. Bilim dalımızda yan dal uzmanlık eğitimi verilmekte olup yanı sıra İç hastalıkları uzmanlık eğitimi alan asistanlarımız eğitim süreçlerinin bir bölümünü bilim dalımızda tamamlamaktadırlar.
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi
İç Hastalıkları Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad.
06010 Etlik, Keçiören, ANKARA
+90 312 304 6140
+90 312 304 2009