Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Gülhane Nöroloji Anabilim Dalı; Başkanlık, İdari, Eğitim ve Öğretim, Laboratuar, Poliklinik ve Klinik kısımları olarak yapılanmıştır.


Poliklinik: Hafta içi her gün ayaktan genel nöroloji hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Multipl Skleroz, Epilepsi, Baş ağrısı, İnme, Nöromusküler-Kas Hastalıkları özel poliklinik muayene birimleri mevcuttur.

Klinik: Toplam 33 yatak bulunmaktadır. Yoğun bakım bölümü, genel nörolojik yoğun bakım ve beyin krizi ünitesi adıyla iki bölüme ayrılmıştır ve toplam 13 yatak içermektedir. Erken dönem beyin damar tıkanıklığı hastalarında trombolitik tedavi deneyimli olan beyin krizi ünitesi, ülkede trombolitik tedavi yapabilen sayılı merkezler arasında yer almaktadır.
Laboratuvar: Klinik ile aynı katta yerleşik olan Nöroloji laboratuvarı elektoensefalografi (EEG), elektromyografi ve sinir iletim çalışmaları (EMG), uyarılmış potansiyeller (UP), beyin damar hastalıkları araştırma laboratuvarı olmak üzere 4 kısmı bulunmaktadır.

 

 

 
Tarihçemiz

 

1898'de Güihane Askeri Tıp Akademisi'nin (o zamanki adıyla Güihane Seririyatı) kurulması ile birlikte Dr. Raşit Tahsin (Tuğsavul) Efendi tarafından ilk bağımsız Nöropsikiyatri Kliniği kurulmuştur. 1908'de Meşrutiyet'in ilanından sonra askeri tıp okulu sivil tıp okuluyla birleştirilerek kaldırılmış ve Prof Dr Raşit Tahsin, Haydarpaşa'daki bu yeni tıp fakültesine (İstanbul Tıp Fakültesi) katılmışlardır.

Prof. Dr. Raşit Tahsin'in ayrılması üzerine Güihane Asabiye ve Akliye Hocalığı'na Dr. Mazhar Osman (Uzman) getirilmiştir.1918 yılında Mazhar Osman Hoca'nın Gülhane'den ayrılması üzerine de onun yerine Dr. Nazım Şakir (Şakar) seçilmiştir. Mazhar Osman Hoca'nın daha çok akliye ağırlıklı izlenimi vermesine karşın Nazım Şakir Hoca'nın 26-27 yıl süren hocalığı esnasında Güihane Nöro-psikiyatri Kliniği daha çok bir Nöroloji ekolü olarak hizmet vermiştir. 1918 Von-E- konomo Ansefaliti Pendemisi'nde memleketimizde bu hastalığı ilk teşhis eden Nazım Şakir Hoca’dır. Şalvarsan ilk kez Güihane de bir myelitisi sfilitika olgusunda uygulanmış ve paralizililerde ateş tedavisinin ilk uygulamaları yapılmıştır. Pönomoansefalografi gibi girişimsel yöntemler ilk kez Gülhane'de Nörolojik tanı ve tedavi yöntemleri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dr. Rasim Adasal, 1944 yılından itibaren vekaleten, 1946 yılından itibaren de asaleten Asabiye ve Akliye kliniklerini yönetmiştir. Bu dönemde Gülhane ve Ankara Tıp Fakültesi Nöro-psikiyatri klinikleri bir arada çalışmışlardır. Adasal Hoca döneminde de Nöro-Psikiyatri Kliniğindeki gelişmeler devam etmiş ve kardiyazol, elektroşok, insülin koması ve narkoanaliz gibi modern yöntemler günlük pratiğe sokulmuştur. Hocanın gayretleri sonucu eğitim programlarına mevcut derslere ek olarak askeri psikiyatri dersleri de konulmuştur. Gülhane ve Ankara Tıp Fakültesi klinikleri 1951 yılında ayrılmışlar ve Rasim Adasal Hoca da Tıp Fakültesi'ne intisap etmiştir. Adasal hocanın yerine, Fransa'da St. Anne Hastanesi'nde Prof. Dr. H. Fischgold'un yanında EEG üzerinde çalışmış olan Doç. Dr. Selahattin Doğulu, Asabiye ve Akliye Kliniği Profesör vekilliğine seçilmiştir. 1955 yılında asabiye ve akliye kliniklerinin ayrılması üzerine Dr. S. Doğulu önce Doçent, 1957 den sonra ise Profesör olarak Gülhane Nöroloji Kliniği Direktörlüğü görevini 1972 yılma kadar sürdürmüştür. Hocamız 1954 yılında "Klinikte Elektroansefalografi" ve 1962 yılında ise "Sinir Hastalıklarında Tedavi" isimli iki önemli kitap yazmıştır. Bu kitaplar ülkemizde konularında yazılmış olan ilk eserler olup uzun yıllar boyunca bu alandaki boşluğu doldurmuşlardır. Bunların yanı sıra "Karotis Ossilometresi" adını verdiği bir cihaz geliştirmiş ve 1962 yılında Eczacıbaşı Ödülü"nü almıştır. Multipl sklerozda sağlam insanlardan alman beyin omurilik sıvısını hastalara zerk ederek yapılmış tedavi denemelerini, 1965 yılında Viyana'da yapılan Nöroloji Kongresi'nde sunmuş ve ilgiyle karşılanmıştır. Değerli Hocamız Prof Dr Selahattin Doğulu, 1972 yılında kendi isteğiyle emekli olmuştur.


Gülhane Nöroloji Kliniği'nin tarihinde klinik direktörlüğü yapmamasına rağmen Prof. Dr. Nusret Mutlu'nun ayrı bir yeri vardır. 1955 yılında Doçent, 1962 yılında Profesör olan Nusret Hoca, 1964 yılında hayatının en verimli çağında iken vefat etmiştir. Dr. Nihat Balkır İstanbul Deniz Hastanesi'nde Nöroloji Doçenti iken 1965 yılında Gülhane Nöroloji Kliniğine atanmış, 1970 yılında Profesörlüğe yükselmiş ve 1972 yılı başlarında Selahaddin Doğulu Hoca'nın emekliye ayrılması üzerine klinik direktörü olmuştur; 1974 yılında kendi isteğiyle Gülhane'den ayrılmış ve Bursa Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği Direktörlüğüne geçmiştir. Nusret Mutlu Hocamız EEG, EMG ve nöroradyoloji gibi diyagnostik yöntemlerin günlük pratikte daha sistematik ve daha yoğun bir şekilde uygulanmasını sağlamış ve klinik nörofizyoloji laboratuvarının temelini atmıştır. Nihat Balkır Hoca'nın 1974 yılında ayrılmasıyla yerine Doç. Dr. Şevket Akpınar getirilmiştir. 1980 yılında Profesör olan Şevket Hoca 1989 yılında emekli oluncaya kadar 15 yıl süreyle Gülhane Nöroloji Kliniği'nin direktörlüğünü yapmıştır. 1989 yılında Prof. Dr. Şevket Akpınar'm emekliye ayrılmasıyla klinik direktörlüğüne Prof. Dr. Muzaffer Yardım getirilmiştir. Dr. Muzaffer Yardım, 1974 yılında Kopenhag Kraliyet Üniversitesi Klinik Nörofizyoloji Laboratuvarı'nda 1 yıl süreyle EMG konusunda çalışmış, 1976 yılında Doçent, 1982 yılmda Profesör olmuş ve 1998 yılında emekli olmuştur. Bu tarihten itibaren klinik direktörlüğünü sırasıyla Prof. Dr. Okay Vural, Prof Dr Zeki ODABAŞI ,Prof Dr Yaşar KÜTÜKÇÜ ,Prof.Dr.Şeref DEMİRKAYA yapmışlardır. Halen Anabilim Dalı Başkanlığı Prof.Dr.Ömer KARADAŞ tarafından yürütülmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. ÖMER KARADAŞ
Prof. Dr. ÖMER KARADAŞ
Başkan
Prof. Dr. BERNA ARLI
Prof. Dr. BERNA ARLI
Prof. Dr. BİLGE KOÇER
Prof. Dr. BİLGE KOÇER
Prof. Dr. FATMA KURTULUŞ AYDIN
Prof. Dr. FATMA KURTULUŞ AYDIN
Prof. Dr. LEVENT ERTUĞRUL İNAN
Prof. Dr. LEVENT ERTUĞRUL İNAN
Prof. Dr. MEHMET FEVZİ ÖZTEKİN
Prof. Dr. MEHMET FEVZİ ÖZTEKİN
Prof. Dr. SELİM SELÇUK ÇOMOĞLU
Prof. Dr. SELİM SELÇUK ÇOMOĞLU
Prof. Dr. SEMRA MUNGAN
Prof. Dr. SEMRA MUNGAN
Prof. Dr. YEŞİM SÜCÜLLÜ KARADAĞ
Prof. Dr. YEŞİM SÜCÜLLÜ KARADAĞ
Doç. Dr. ASLI ECE ÇİLLİLER
Doç. Dr. ASLI ECE ÇİLLİLER
Doç. Dr. AYŞE PINAR TİTİZ
Doç. Dr. AYŞE PINAR TİTİZ
Doç. Dr. BURCU GÖKÇE ÇOKAL
Doç. Dr. BURCU GÖKÇE ÇOKAL
Doç. Dr. ERDAL EROĞLU
Doç. Dr. ERDAL EROĞLU
Doç. Dr. ERSİN KASIM ULUSOY
Doç. Dr. ERSİN KASIM ULUSOY
Doç. Dr. GÜRDAL ORHAN
Doç. Dr. GÜRDAL ORHAN
Doç. Dr. HAFİZE NALAN GÜNEŞ
Doç. Dr. HAFİZE NALAN GÜNEŞ
Doç. Dr. HALİL ÖNDER
Doç. Dr. HALİL ÖNDER
Doç. Dr. HATİCE KARAER ÜNALDI
Doç. Dr. HATİCE KARAER ÜNALDI
Doç. Dr. OĞUZHAN KURŞUN
Doç. Dr. OĞUZHAN KURŞUN
Doç. Dr. OSMAN KORUCU
Doç. Dr. OSMAN KORUCU
Doç. Dr. YASEMİN EREN
Doç. Dr. YASEMİN EREN
Dr. Öğr. Üyesi BERİN İNAN
Dr. Öğr. Üyesi BERİN İNAN

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Gülhane Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesi öğrencilerine teorik ve pratik Nöroloji lisans dersleri ve staj eğitimi verilmektedir.

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

Tıpta uzmanlık ve yan dal uzmanlık eğitimleri verilmektedir.

 

Çalışma Konularımız

Nöroloji; beyin, omurilik, sinir ve kasların hastalıkları ile ilgilenen bilim dalıdır.

 

Nöroloji Bölümünün ilgilendiği hastalıklar şunlardır:
 
• Periferik Sinir ve Kas Hastalıkları (Nöromusküler hastalıklar)
  - Periferik sinir hastalıkları (Polinöropatiler, tuzak nöropatileri gibi)
  - Kas hastalıkları (Miyopatiler)
  - Miyastenia Gravis
  - Motor nöron hastalıkları
 
• Epilepsi (Sara)
  - Epilepsi Nöbetleri
  - Epilepsi Sendromları
 
• Baş Ağrıları
  - Migren
  - Diğer Baş Ağrıları
  - Ağrı Sendromu
  - Nöropatik Ağrı, Polinöropati
  - Trigeminal Nevralji
 
• Alzheimer, Demans (Bunama)
 
• Demiyelinizan Hastalıklar
  - Multipl Skleroz (MS)
  - MS Dışı Demiyelinizan Hastalıklar
  - Vertigo
  - Ataksi
 
• Hareket Bozuklukları
  - Parkinson ve Parkinson Artı Sendromları
  - Tremor (Titreme)
  - Huzursuz Bacak Sendromu (HBS)
 
• İnme (Beyin Felci)
 

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi

Nöroloji Anabilim Dalı

General Doktor Tevfik Sağlam Cad.

06010 Etlik, Keçiören, ANKARA

+90 312 304 4477