Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Gülhane Nükleer Tıp Anabilim Dalı; Başkanlık, İdari, Eğitim ve Öğretim, Laboratuar, Poliklinik ve Klinik kısımları olarak yapılanmıştır.

Kuruluşunun ilk yıllarında çizgisel tarayıcı (linear scanner) adı verilen görüntüleme ve çeşitli eksternal sayım aygıtları ile yüksek enerjili (İyot-131, Fosfor-32, Altın-198 gibi) radyofarmasötikler kullanılarak yapılan çalışmalar 1970'li yılların sonlarında Çekmece Nükleer Reaktöründen elde edilen Molibden-99'un ekstraksiyonu sonucunda elde edilen ve ideal bir radyofarmasötik olan Teknesyum-99m ile sürdürülmüştür.

Kemik Mineral Dansitometri, otoradyografi, termografi ve ileri teknoloji sintigrafik görüntüleme sistemlerinin (gama kamera) Türk Tıbbına tanıtımı ve kullanımında önderlik etmiş olan Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı’nda, değişik özelliklerde 4 gama kamera, 1 kardiyak gama kamera, 2 kemik mineral dansitometre, 1 Pozitron Emisyon Tomografisi (PET/BT) cihazı, 1 SPECT/BT cihazı, 2 ultrasonografi, 1 gama sayıcı, 1 efor cihazı mevcuttur. 

Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda diğer üniversitelerin Nükleer Tıp Anabilim Dallarının uzmanlık öğrencilerine ve yine çeşitli üniversitelerin fizik, kimya, eczacılık ve biyoloji bölümü mezunlarına kısa ve uzun süreli eğitim olanağı sağlanmaktadır. 

Anabilim dalımızda, tanı ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra Nükleer Tıp alanında eğitim, araştırma ve danışmanlık yapmak; çalışan personelin, hastaların ve çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamak gibi görevleri de üstlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda TAEK ile yapılan protokol çerçevesinde; Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp AD, radyasyon kazalarında tıbbi referans, tedavi, eğitim ve danışma merkezi olarak belirlenmiş olup bu alanda periyodik olarak hekim ve yardımcı sağlık personeli için kurslar düzenlemektedir. 

 


Tarihçemiz

 

Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nın ilk kuruluş çalışmaları, zamanın Radyoloji Kürsüsü direktörü Prof. Dr. Bekir Sıtkı İZMİRLİ tarafından, 1956 - 1960 yılları arasında başlatılmıştır.

Nükleer Tıp Anabilim Dalı, Radyoloji Kürsüsü direktörü Prof. Dr. Necdet BEKEN'in de katkılarıyla, Radyoloji Kürsüsü bünyesinde "Radyoizotop Bölümü" adı ile 1972 yılında kurularak faaliyete geçmiştir. Bölüm Doç. Dr. Erdoğan KÖKER getirilmiştir. Nükleer Tıp bilim dalı, 1973 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından ayrı bir uzmanlık dalı olarak belirlenmiştir. Bu gelişme sonrası, Radyoizotop Bölümü 1975 yılında Radyoloji Bölümü'nden ayrılmış ve Prof. Dr. Erdoğan KÖKER’İN başkanlığında çalışmalarına devam etmiştir. 
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Radyoloji uzmanlığı sonrasında Nükleer Tıp uzmanlığı unvanını ilk kez Dr. Adnan DELİKARDEŞ almıştır. Aktif olarak Nükleer Tıp Anabilim Dalında uzmanlık eğitimi alan ilk Nükleer Tıp Uzmanı ise Dr. Hikmet BAYHAN olmuştur. 
1979 yılında ilk gama kamera ihalesi yapılmış ve bugün Askeri Tıp Tarihi Müzesi olarak kullanılan alanda Nükleer Tıp Anabilim Dalı kurularak faaliyete geçmiştir. 
Yeni binasına 1986 yılında taşınan Nükleer Tıp Anabilim Dalı; halen eğitim ve sağlık hizmetlerini bu binada sürdürmektedir.

Prof Dr Nuri Arslan Anabilim Dalı Başkanlığı görev yapmıştır. Nükleer Tıp Anabilim Dalı günümüzde Prof. Dr. Alper Özgür KARAÇALIOĞLU  Başkanlığında klinik ve eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.

 

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. ALPER ÖZGÜR KARAÇALIOĞLU
Prof. Dr. ALPER ÖZGÜR KARAÇALIOĞLU
Başkan
Prof. Dr. NEDİM CÜNEYT MURAT GÜLALDI
Prof. Dr. NEDİM CÜNEYT MURAT GÜLALDI
Doç. Dr. AYLİN AKBULUT
Doç. Dr. AYLİN AKBULUT
Doç. Dr. EBRU TATCI
Doç. Dr. EBRU TATCI
Doç. Dr. HANİFE ASLI AYAN EKE
Doç. Dr. HANİFE ASLI AYAN EKE
Doç. Dr. KÜRŞAT OKUYUCU
Doç. Dr. KÜRŞAT OKUYUCU

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Gülhane Tıp Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik lisans ve ön lisans dersleri ve staj eğitimi verilmektedir.

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.

 

Çalışma Konularımız

 

 

1.     Sintigrafik çalışmalar (tüm organ sistemlerine yönelik)

2.     Kemik dansitometri (BMD) ölçümü 

3.  I-131 uptake testi

4.     Pozitron Emisyon Tomografi (PET)/ Bilgisayarlı Tomografi (BT):  PET’in en önemli ve eşsiz özelliği, anatomik (yapısal) bilgi sağlayan radyolojik görüntüleme yöntemleri (direkt radyografiler, bilgisayarlı tomografi, anjiografi, MRG vs.) ile elde edilemeyen fonksiyonel değişiklikleri (örneğin tümör metabolik aktivitesi) gösterebilmesidir. PET tarayıcı ile kanser hastalarında malign/benign lezyonlar birbirinden ayırt edilebilmekte, kanser hastalarında daha doğru bir evreleme-yeniden evreleme yapılabilmekte ve tedavi yanıtı değerlendirilebilmektedir. PET’in BT ile kombine edilmesi anatomik olarak korelasyonu önemli derecede artırmaktadır.

a) F-18 FDG Onkolojik PET-BT; Kliniğimizde en sık yapılan PET-BT incelemesidir.

b) F-18 FDG Kardiyolojik PET-BT; Miyokardial viabilite tanısında kullanılmaktadır.

c) F-18 FDG Beyin PET-BT; Demans, epilepsi gibi hastalıkların ayırıcı tanısında kullanılan fonksiyonel görüntüleme yöntemidir.

d) Ga-68 DOTATATE PET-BT; Nöroendokrin tümörlerin primer evrelemesi, tedavi yanıtının değerlendirilmesi ve nüks-metastaz araştırılması amacıyla kullanılmaktadır.

e) Ga-68 PSMA PET-BT; Prostat kanserlerinin primer evrelemesi, tedavi yanıtının değerlendirilmesi ve nüks-metastaz araştırılması amacıyla kullanılmaktadır.

4.     Radyonüklid tedaviler (I-131, I-131 MIBG, Lu-177 DOTA, Lu-177 PSMA, Sr-89, Re-186, Sm-153, gibi). Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda radyoaktif tedavi uygulamalarında kullanılmak üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) standartlarına uygun tek kişilik 4 adet hasta odası mevcuttur. Bu tedavi odalarında başlıca iyi diferansiye tiroid kanseri, metastatik medüller tiroid kanseri ve nöroblastoma, ağrılı kemik metastazlarının palyatif tedavisi, metastatik prostat kanseri ve nöroendokrin tümör tedavileri gerçekleştirilmektedir. Gülhane Tıp Fakültesi Nükleer TIP AD iyi diferansiye tiroid kanserlerinin radyoaktif iyot tedavisinde Ankara ve çevre iller için başlıca referans merkezi olarak görev yapmaktadır.

Kliniğimizde uygulanan radyonüklid tedaviler ve endikasyonları aşağıda özetlenmiştir:

a) I-131; İyi diferansiye tiroid kanserlerinin tedavisinde,

b) I-131 MIBG; Başta nöroblastoma olmak üzere adrenal medulladan köken alan tümörlerin tedavisinde,

c)  Lu-177 DOTATATE; Metastatik nöroendokrin tümörlerin tedavisinde,

d) Lu-177 PSMA; Metastatik prostat kanserlerinin tedavisinde,

e) Sr-89, Re-186, Sm-153; Ağrılı kemik metastazlarının tedavisinde kullanılmaktadır.

5.     Cerrahi rezeksiyon yapılamayan ve gerek kemoterapi gerekse radyoterapi ile yeterli tedavi etkinliği sağlanamayan primer veya metastatik karaciğer kanserlerinin Y-90 mikroküre ile Selektif internal Radyoembolizasyonu

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Nükleer Tıp Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,

03123044807

03123044800