Tanıtım
Gülhane Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne bağlı olarak Ankara-Etlik bölgesinde yerleşiktir. Anabilim dalında üniversitemiz bünyesindeki Gülhane Tıp Fakültesi, Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi ve Gülhane Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik anatomi dersleri verilmektedir. Pratik dersler anatomi diseksiyon salonunda kadavra, maket ve kemikler üzerinde anlatılmaktadır.
Anabilim Dalımız 1980 yılında ilk kez morg ile beyin cerrahisi eski polikliniği arasında kurulmuştur. Uzmanlıklar ilk dönemlerde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden alınmıştır. Daha sonra kendi bünyesinde asistan eğitimine başlamıştır. Fakültemizde anatomi eğitimi, 1980-1981 eğitim-öğretim yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, 1993-1994 eğitim-öğretim dönemi sonuna kadar da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından verilmiştir. Bu eğitim döneminden itibaren anatomi dersleri kendi bünyesindeki öğretim üyeleri tarafından verilmeye başlanmıştır. Prof. Dr. Bülent YALÇIN Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmıştır. Şu an ise Prof. Dr. Necdet KOCABIYIK Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürmektedir.
Akademik Kadromuz
Prof. Dr. BÜLENT YALÇIN
Doç. Dr. NURCAN ERCIKTI
Doç. Dr. SELDA AKSOY DEĞİRMENLİ
Dr. Öğr. Üyesi MEHMET ALİ GÜNER
Arş. Gör. DAMLA ŞAHİN
Öğr. Gör. NECATİ SALMAN
Öğr. Gör. NİMET EBRAR DEMİRCAN
Öğr. Gör. ÖZLEM GÜLER
Eğitim Faaliyetlerimiz
Mezuniyet Öncesi Eğitim:
Tıp Gülhane Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik Fakülteleri ve Gülhane Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik Anatomi lisans eğitim-öğretim faaliyetleri yapılmaktadır.
Misafir öğrencilere hazırlık sınıfında anatomi terminoloji dersleri de anlatılmaktadır.
Pratik dersler gruplara ayrılan öğrencilere anatomi diseksiyon salonunda kadavra, maket ve kemikler üzerinde öğretim elemanları tarafından interaktif olarak anlatılmaktadır. Ayrıca haftanın belirli günlerindeki serbest çalışma saatlerinde öğretim elemanları gözetiminde isteyen öğrencilere pratik uygulamalar da yaptırılmaktadır.
Mezuniyet Sonrası Eğitim:
Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Çalışma Konularımız
Anatomi Anabilim Dalımızda, üniversitemizde öğrenim gören öğrencilere teorik ve pratik anatomi dersleri, tümü tıp doktoru olan anatomist öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Teorik dersler içerisinde klasik makroskopik anatomi (Gross anatomi) ile birlikte kesitsel-radyolojik anatomi ve klinik anatomi dersleri de anlatılmaktadır. Pratik dersler kadavra salonunda gruplara ayrılmış öğrencilere gerçek kemik, kadavra ve maketler üzerinde interaktif olarak anlatılmaktadır.
Anabilim dalımızda uzmanlık eğitimi de verilmektedir. Tıp doktoru uzmanlık öğrencilerimiz eğitim süreleri boyunca teorik derslerle birlikte makroskopik kadavra diseksiyonu, diseksiyon mikroskobu kullanarak mikrodiseksiyon, kadavra tahniti vb. pratik eğitimler almaktadırlar. Her bir uzmanlık öğrencisi eğitim-öğretim yılı içerisinde seminer/literatür sunumları yapmakta ve böylece tüm eğitimleri sonucunda donanımlı birer anatomist olarak uzman olmaktadırlar.
Yukarıda bahsedilen eğitimler yanında hastanemize bağlı bölümlerden gelen istekler kapsamında klinikteki uzmanlık öğrencilerine anatomi dersleri verilmekte, yine ülkemizin güvenliğini sağlayan kahraman muharip unsurlarımızın rutin eğitimleri kapsamında kadavra üzerinde genel insan anatomisi ve klinik öneme sahip anatomik yapılar anlatılmaktadır.
Anabilim dalımızda haftalık eğitim programında belirlenen literatür saatinde önemli indekslere giren dergilerde yayınlanan araştırmalar öğretim görevlisi ve üyeleri tarafından sunulmaktadır. Rutin diseksiyonlar sırasında tespit edilen orijinal olgular ayrıca tartışılmaktadır. Anabilim dalımızda görevli öğretim elemanları eğitim faaliyetleri yanında anatomik ve klinik öneme sahip araştırmalarda yapmaktadırlar.
Genel çalışma alanlarımız;
• Makroskopik Anatomi (Gross Anatomi)
- Hareket (Lökomotor) Sistemi
- Solunum Sistemi
- Dolaşım Sistemi
- Sindirim Sistemi
- Boşaltım (Üriner) Sistemi
- Genital Sistem
- Sinir-Duyu Sistemi (Nöroanatomi)
• Klinik Anatomi
• Kesitsel ve Radyolojik Anatomi
• Fetal Anatomi
Anabilim Dalımızda yapılmış olan tezler;
- Ayağın İnversiyon Yaralanmalarında Ligamentum Talofibulare Anterius Ve Ligamentum Calcaneofibulare’nin Fonksiyonel - Anatomik Önemi Ve Klinik Olarak değerlendirilmesi (Dr. S.YILDIZ)
- Musculus Fibularis Brevis Ve Musculus Fibularis Tertius’un İnsersiyo Tendonlarının Anatomik Ve Radyolojik Olarak Morfometrik Analizi Ve Beşinci Metatarsal Kemiğin Proksimal Kırıklarındaki Fonksiyonel Önemi (Dr. N.ERCIKTI)
- (Dr.N.KOCABIYIK)
- Koyun Kalbinde Ramus Nodi Sinuatrialis'in Orijin Ve Seyir Varyasyonlarının Araştırılması (Dr. B.YALÇIN)
Erişim Bilgilerimiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Anatomi Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,
0 312 304 35 07