Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Gülhane Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlı olarak Etlik semtindeki üniversite kampüsü içerisindeki öğrenci yerleşkesinde bulunmaktadır.
 
Fizyoloji insan vücudunun işleyiş mekanizmalarını konu alan bir bilim dalıdır. Bu amaç doğrultusunda Fizyoloji anabilim dalında üniversitemiz Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik fizyoloji dersleri verilmektedir.
 
Ayrıca anabilim dalımız bünyesinde bulunan deney hayvanları laboratuvarında çeşitli konularda deneysel çalışmalar yürütülmekte olup aynı zamanda öğrencilere pratik dersler de verilmektedir.
 

 

 
Tarihçemiz

Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanlığı 1980 tarihinde kurulmuştur. İlk Anabilim Dalı Başkanlığı görevi o dönemde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanlığında görevli Prof. Dr. Orhan ANDAÇ tarafından üstlenilmiştir. Daha sonraları Anabilim Dalı Başkanlığı görevini Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesindeki öğretim üyeleri yürütmüştür. Halen Prof. Dr. Mehmet ÖZLER Anabilim Dalı Başkanlığını yürütmektedir.

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. MEHMET ÖZLER
Prof. Dr. MEHMET ÖZLER
Başkan
Prof. Dr. SAYAD KOCAHAN
Prof. Dr. SAYAD KOCAHAN
Dr. Öğr. Üyesi VOLKAN TEKİN
Dr. Öğr. Üyesi VOLKAN TEKİN
Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA ÇİÇEK
Dr. Öğr. Üyesi ZEHRA ÇİÇEK
Arş. Gör. GİZEM ESRA KOÇ
Arş. Gör. GİZEM ESRA KOÇ
Öğr. Gör. FATMA BÜŞRA KARA
Öğr. Gör. FATMA BÜŞRA KARA
Öğr. Gör. SÜMEYRA DELİBAŞ
Öğr. Gör. SÜMEYRA DELİBAŞ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Tıp Gülhane Tıp, Diş Hekimliği, Hemşirelik Fakülteleri ve Gülhane Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik Tıbbi Fizyoloji lisans eğitim-öğretim faaliyetleri.

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Tıbbi Fizyoloji dalında Yüksek lisans ve doktora programları(Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü)

 

Çalışma Konularımız

Çalışma Konuları

 

Gülhane Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Dekanlığına bağlı olarak Keçiören- Etlik semtinde bulunan üniversite kampüsü içerisindeki öğrenci yerleşkesinde bulunmaktadır. Gülhane Fizyoloji Anabilim Dalı; tıp fakültesi binasının ikinci katında bölüm öğretim üyelerinin odaları ve laboratuvar kısımlarının bulunduğu (Hücre Kültürü, Genel, Cerrahi ve Deney Hayvanları Laboratuvarı) ayrı bir kat şeklinde yapılanmıştır.
 
Fizyoloji; moleküler hücre düzeyinden başlayarak sistem ve organizma düzeyine kadar insan vücudunun fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların altında yatan mekanizmaları araştıran bilim dalıdır. Bu amaç doğrultusunda; Fizyoloji Anabilim Dalında üniversitemiz Gülhane Tıp Fakültesi, Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi, Gülhane Hemşirelik Fakültesi, Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu öğrencilerine teorik ve pratik fizyoloji dersleri verilmektedir.
 
Pratik dersler, uygulamalı olarak;
 
  • Elektrokardiyografi (EKG) çekimi ve yorumlanması,
  • Arter kan basıncı ölçümü,
  • Kalp ve akciğer seslerinin oluşum mekanizmasının öğrenilmesi ve yorumlanması,
  • Solunum Fonksiyon Testi (SFT) cihazıyla,
  • Refleks çekiciyle yüzeyel ve derin tendon reflekslerinin değerlendirilmesi,
  • Diyapozon ve otoskopla işitme sesleri ve yollarının değerlendirilmesi,
  • Kan grubu, kanama zamanı, pıhtılaşma zamanı, hemoglobin ve hematokrit tayini, sedimentasyon hızı, thoma lamında eritrosit ve lökosit sayımı, periferik yayma yapılarak,
Bilgisayar simülasyon programları üzerinden anlatılmaktadır.
 
Pratik uygulamalar; her öğrencinin laboratuvar uygulamalarına aktif olarak katılması amaçlanarak planlanmaktadır. Pratik uygulamadan önce gerekli teorik bilgiler ve materyaller öğrencilere verilmekte, uygulama sonunda geri bildirimler alınmaktadır.

Ek olarak; Anabilim Dalımızda bulunan Deney Hayvanları Laboratuvarları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olarak hizmetine devam etmektedir. Deney hayvanları laboratuvarında çeşitli konularda deneysel çalışmalar yürütülmekte olup aynı zamanda öğrencilere pratik dersler de verilmektedir. Böylelikle öğrencilere deneysel araştırma gözlemleyebilme imkanı verilmektedir.
 
Araştırma Konuları
 
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı bünyesindeki laboratuvarlarımızda uluslararası standartlara uygun şartlarda, deneysel hayvan modellemeleri yapılabilmekte ve moleküler teknikler kullanılarak araştırmalar gerçekleştirilmektedir. Anabilim dalına ait deney hayvanı laboratuvarında mikrocerrahi ve stereotaksi yöntemine bağlı birçok uygulama gerçekleştirilebilmektedir.
 
Ayrıca Fizyoloji AD. bünyesindeki laboratuvarlarda moleküler teknikler kullanılarak çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir.
 
Laboratuvarlarımızda Çalışılan Moleküler Yöntemler:
 
  • İn vitro yöntemler (Hücre kültürü teknikleri uygulamaları, primer ve sekonder hücre kültürü hatlarının üretimi, pasajlanması, sıvı azot tanklarında ve –80 °C’ de depolanması vb.)
  • Western Blotting
  • İmmunofloresan mikroskop değerlendirmeleri
  • Spektrofotometre (plate okuyucu) ile sitotoksitite, apopitozis, ELISA, kolorimetrik ve florometrik (eksitasyon/emisyon ışıma) ölçümleri
  • Deneysel hiperbarik ortam oksijen uygulamaları
  • Elektrofizyoloji (EKG, SFT...)
  • Yara iyileşmesi ve oksidan/antioksidan tetkikler
  • Hayvan ve Hücre kültüründe fizyopatolojik modellemeler (Diabetes Mellitus, hipertrofi, yara iyileşmesi, öğrenme-bellek, oksidatif stres .....)
  • Cerrahi modellemeler (Stereotaksi, iskemik-reperfüzyon...)

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Fizyoloji Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,
 

0 312 304 36 09 - 3612