Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Temel tıp bilimleri konusundaki eğitimleri yanı sıra özellikle kanser moleküler genetiği, kanser moleküler biyolojisi, hücre biyolojisi, hücre döngüsünde gen kontrolü, gen susturulması ve son yıllarda popüler olan emriyonal kök hücre (fare) üzerine çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır.


Tarihçemiz

Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı ilk kez 1988 yılında GATA bünyesinde kurulmuştur. 1995 yılında bünyesinde kurulan Moleküler Biyoloji Laboratuvarı ile hastalıkların moleküler tanısına yönelik çalışmalar yanında özellikle kanser moleküler biyolojisi alanında temel çalışmalar da başlatılmıştır. Tıbbi Biyoloji AD’ da halen özellikle insan embriyonal dönem genlerinin çalışma prensiplerini ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle fare kök hücreleri üzerinde gen ekspresyon ve mutasyon çalışmaları yapılmakta ve bunların olası genetik hastalıklar üzerine rolleri üzerinde durulmaktadır. Kuruluşundan günümüze kadar Prof. Dr. Şakir TANINDI, Prof. Dr. Kurtuluş ŞUTMAN, Prof. Dr. Nurettin ÖZCAN, Prof. Dr. Necat İMİRZALİOĞLU ABD Başkanlığı yapmış olup 2007 yılından beri be görevi Prof. Dr. Şefik GÜRAN yürütmektedir.

Akademik Kadromuz

Prof. Dr. ŞEFİK GÜRAN
Prof. Dr. ŞEFİK GÜRAN
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi FULYA YAYLACIOĞLU TUNCAY
Dr. Öğr. Üyesi FULYA YAYLACIOĞLU TUNCAY
Dr. Öğr. Üyesi HASAN HÜSEYİN KAZAN
Dr. Öğr. Üyesi HASAN HÜSEYİN KAZAN
Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA GÜNDEŞLİ
Dr. Öğr. Üyesi HÜLYA GÜNDEŞLİ

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Tıp Gülhane Tıp ve Diş Hekimliği Fakülteleri öğrencilerine teorik ve pratik Tıbbi Biyoloji lisans eğitim-öğretim faaliyetleri.

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

 

Tıpta uzmanlık eğitimi verilmektedir.
Tıbbi Biyoloji dalında Yüksek lisans ve doktora programları (Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü)

 

Çalışma Konularımız

 

 

• Tıbbi Biyoloji
• Temel Genetik
• Moleküler Biyoloji
• Moleküler Genetik
• Gelişimsel Biyoloji
• Kanser Biyolojisi
• DNA ve RNA temelli çalışmalar
• Rekombinant DNA teknolojisi
• Biyoinformatik

Tıbbi Biyoloji AD’ da halen özellikle insan embriyonal dönem genlerinin çalışma prensiplerini ortaya konmaya çalışılmaktadır. Bu nedenle fare kök hücreleri üzerinde gen ekspresyon ve mutasyon çalışmaları yapılmakta ve bunların olası genetik hastalıklar üzerine rolleri üzerinde durulmaktadır.

Tıbbi Biyoloji AD. Yenilenen akademik kadrosu ile bölümde kalıtsal hastalıklarda yeni genlerin tanımlanması yapılmaktadır. Bu alanda özellikle nöromüsküler hastalıklar ile yeni genlerin tespiti ve fonksiyonlarının araştırılması kapsamında genomik, transkriptonik ve epigenomik düzeyde çalışmalar sürdürülmektedir.

Bölümümüzde aynı zamanda hücre kültürü bazlı çalışmalar da gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda kanser hücre hatları, insan primer iskelet kası hücreleri, miyoblast hücre hatları, mazenkimal kök hücre hatları üzerinde genom düzenleme (Crispr Cas 9 platformu kullanılarak) çalışmalar da yapılmaktadır.

Ayrıca deney hayvanları bazında çalışmalar planlanmış olup, şu an özellikle zebra balığında embriyonel döneme ulaşma koşulları kolay olduğu için gelişim biyolijisine ait ileri düzey çalışmalar planlanmaktadır. Halen diğer üniversiterler ile işbirliği yapılarak sürdürülen bir çalışmada zebra balıklarında Crispr Cas-9 yöntemi kullanılarak kalıtsal göz hastalıkları etyolojisine ait ileri düzey moleküler genetik araştırmaları yapılmaktadır.

Kuruluşundan bugüne birçok adaya doktora eğitimi vermiş, açtığı ders programları ile yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin eğitimine yardımcı olmuştur.

 

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,

0 312 304 35 59