Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Tıp Tarihi ve Deontoloji programında, insanoğlunun tarih sahnesine çıktığı ilk andan itibaren çeşitli medeniyetlerde ve coğrafyalarda ortaya çıkan, hastalık algısı, hastalıkların teşhisi, tedavi edilmesi ve hastalık etkenlerinden korunmaya yönelik uygulamalar tarihsel olarak ele alınmakta, tıbbın geçirdiği evreler tanıtılmaktadır. Ayrıca ödev ve yükümlülükler bilgisi olan deontoloji'nin tıbbi konularla ilişkili bölümü, tıbbi etik, hasta-sağlık çalışanı ilişkileri, hasta hakları, sağlık çalışanlarının sorumlulukları, sağlık mevzuatı gibi konularda eğitim verilmekte, tıbbi etik danışmanlık yapılmaktadır. Anabilim Dalında verilen tıp tarihi, bilim tarihi ve tıp etiği dersleri ile geleceğin hekim ve sağlık çalışanlarında mesleki hafıza oluşturmak, geçmişin bilgi ve tecrübelerinden faydalanarak karşılaşabilecek sorunlarda etik karar vermeyi sağlamak amaçlanmaktadır.
Anabilim Dalın'da bir alan kütüphanesi ile tıp tarihi ve özellikle askeri tıbba ait objelerin sergilendiği bir sergi alanı bulunmaktadır.


Tarihçemiz

Osmanlı döneminde Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de tıp tarihi eğitimi Dr.Karl Ambroise Bernard tarafından 1839’da verilmeye başlanmıştır. Daha sonra yine bu okulda Dr. Charles Edwards (ö.1894) tarafından, 1856-1857 ders yılında “Tarih-i Tıp” dersi olarak okutulmaya başlanmıştır. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin bir başka deontoloji hocası Dr. Nahabed Rusinyan’dır. Nahabed Rusinyan’ın ölümünden sonra ise deontoloji dersi Hovsep Nurican tarafından verilmiştir.
1909’da Dar’ül-Fünun-u Osmanî Tıp Fakültesinin açılması ile kapanan Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane, 1980’de Gülhane Askeri Tıp Akademisi bünyesinde Askeri Tıp Fakültesi olarak yeniden eğitime başlamıştır.
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’ndeki ilk Tıp Tarihi ve Deontoloji derslerini, 1979 yılında İ.Ü. Tıp Fakültesi Tıp Tarihi Kürsüsündeki doktora çalışmalarını tamamlayarak Bilim Doktoru ünvanını alan Ortodonti Doçenti Dr. İlter Uzel vermiştir. İlk dersler 1982-1983 eğitim-öğretim yılında verilmeye başlanmıştır. 1984 yılında Doç.Dr. İlter Uzel tarafından kurulan Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı’nın ilk doktora öğrencisi 1985-1989 yılları arasında Tıp Tarihi ve Deontoloji doktora eğitimini alan Farmakoloji uzmanı Ecz. Adnan Ataç olmuştur. İkinci doktora öğrencisi ve 1987-1991 yılları arasında eğitim alan Ecz. Kenan Süveren, ilk uzmanlık öğrencisi ve 1990-1992 yılları arasında eğitim alan Dr. Levent Erdem olmuştur.
İlter Uzel Anabilim Dalı Başkanlığı görevini, 1990 yılında Gülhane’den emekli oluncaya kadar devam etmiştir. 1991-1992 eğitim-öğretim yılında yardımcı doçent olarak Tıp Tarihi ve Deontoloji AD Bşk.lığında göreve başlayan Adnan Ataç, 6 Kasım 1998 yılında Anabilim Dalı Başkanlığına atanmıştır ve 2013 yılında emekli oluncaya kadar bu görevini sürdürmüştür.
Dr. Eray Serdar Yurdakul 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren bölümde Tıp Tarihi ve Deontoloji doktora eğitimine başlamış, 2015 yılında doktorasını tamamlamıştır.
Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı, 2016 yılında Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne devredilmiştir. 2017 yılında yardımcı doçentliğe atanan Eray Serdar Yurdakul bölümde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Halen bir akademik ve bir idari personel ile Anabilim Dalı faaliyetleri devam etmektedir. Halen Doç. Dr. Eray Serdar YURDAKUL Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. ERAY SERDAR YURDAKUL
Doç. Dr. ERAY SERDAR YURDAKUL
Başkan
Dr. Öğr. Üyesi FATİH NAMAL
Dr. Öğr. Üyesi FATİH NAMAL
Dr. Öğr. Üyesi NURAY GÜNEŞ
Dr. Öğr. Üyesi NURAY GÜNEŞ
Arş. Gör. NAZLI YÜCESOY POLAT
Arş. Gör. NAZLI YÜCESOY POLAT

Eğitim Faaliyetlerimiz

 

 

Mezuniyet Öncesi Eğitim:

Gülhane Tıp Fakültesi öğrencilerine Tıp Tarihi ve Deontoloji  lisans eğitim-öğretim faaliyetleri.

Mezuniyet Sonrası Eğitim:

Tıp Tarihi ve Deontoloji dalında Yüksek lisans, doktora programları (Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü)

 

Çalışma Konularımız

 

Tıp Tarihi Konuları;
Tarih bilincinin tıp eğitimindeki yeri, hekimliğin doğuşu ve ilkel tıp, tıp sembolü olarak yılan, Antik Mezopotamya ve Mısır tıbbı, Eski Hint, Çin ve Japonya’da tıp, Anadolu’da tıp, Hipokrat ve eski Yunan medeniyetinde tıp, Roma ve İskenderiye’de tıp, İslam dünyasında tıp, 15., 16., 17. ve 18. yüzyılda Avrupa’da tıp, 19. ve 20. yüzyılda tıpta önemli gelişmeler, Selçuklu ve öncesinde Türk tıbbı, 13., 14., 15., 16., 17. ve 18. yüzyılda Osmanlılarda tıp, 19. yüzyılda tıp alanında önemli gelişmeler, Cumhuriyet dönemi Türk Tıbbı.

Deontoloji ve Etik Konuları;
Tıp etiğinin önemi ve tıp uygulamalarındaki yeri, etik kurallar, araştırma etiği, yayın etiği, aydınlatılmış onam, etik açıdan ötanazi, hekim sorumluluğu ve yasalardaki yeri, hekimlik sırrı ve hekimin görevleri, hekimlik yemini, hekim raporu, hekim hasta ilişkisi, hasta hakları ve yönetmeliği, hastane etik kurulları ve etik açıdan araştırma yöntemleri, etik açıdan organ aktarımı, gen teknolojisi uygulamaları ve etik sorunlar, etik açıdan üreme teknolojisindeki uygulamalar, konsültasyon ve önemi, tıpta şarlatanlık.

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Gülhane Tıp Fakültesi
Tıp Tarihi ve Deontoloji Anabilim Dalı
General Doktor Tevfik Sağlam Cad. 06010 Etlik, Keçiören, Ankara,

0 312 304 32 01
0 312 304 32 07
0 312 304 32 08
0 312 304 32 05