Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji, başta kas ve iskelet sistemi hastalıkları olmak üzere farmakoterapi ile birlikte hidroklimatolojik tedavi unsurlarını (termal su, termal peloid, gaz ve diğer termal unsurları) tedavi amacıyla kullanan bir tıp disiplinidir.

SBÜ Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi bünyesindeki Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji polikliniğinde ilgili hastalıkların farmakoterapi ile birlikte ihtiyaç halinde termal tedavi ünitesinde termal tedavileri de yapılmaktadır. Yine termal tedavi kapsamında, hastaların hastalıkları ile ilişkili kaplıca tedavileri de düzenlenmektedir. Kaplıca tedavisi için hastaların sevkleri, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış kaplıca merkezlerine yapılmaktadır.

Birimimiz termal tedavi ünitesinde yaygın olarak kullanılan peloidler, onlarca yıllık sürelerde doğal olarak oluşan, tedavide etkili birçok organik ve mineral maddeyi yapısında bulunduran, mükemmel termik etkilere sahip maddelerdir. Osteoartrit, diskopatiler, omuz problemleri, fibromiyalji, miyofasiyal ağrı, yumuşak doku problemleri en sık uygulama yapılan hastalık gruplarıdır. Uygulamalar 10-15 günlük kürler halinde gerçekleştirilmektedir. Peloidoterapi birimimiz Türkiye’de açılmış ilk merkez olmanın yanı sıra Ankara’da bu uygulamayı yapan tek merkez olma özelliğine de sahiptir.

Atatürk, 1933 Üniversite Reformunu izleyen yıllarda, İstanbul Tıp Fakültesi’nde termal tedavi, balneoterapi ile ilgili bir birimin oluşturulmasını ve kurucu yöneticiliğine kendisinin doktoru Dr. Nihat Reşat Belger’in getirilmesini vasiyet etmiştir. Fransa’da İç Hastalıkları, Gastroentereoloji ve Hidroklimatoloji alanında uzmanlaşmış olan Dr. Belger 1930 – 1938 yılları arasında Plombieres Kaplıcaları Hekimliği görevinde bulunmuştur.

Atatürk’ün isteği doğrultusunda, Bakanlar Kurulu’nun İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde bir Hidroklimatoloji Kürsüsü’nün kurulması kararı 28 Kasım 1938 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Böylece Türkiye’de “Hidroklimatoloji” bilim alanındaki ilk üniversiter birim oluşturulmuştur. Gülhane Askeri Tıp Fakültesi bünyesindeki Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji AD. 1987 yılında bu alanda ülkemizin ikinci akademik kuruluşu olarak kurulmuştur. Prof. Dr. Olgaç Seber sonrasında ise Prof. Dr. Mustafa Turan anabilim dalı başkanlığı görevini yürütmüşlerdir. Şu an ise Prof. Dr. Ersin ODABAŞI Anabilim Dalı Başkanı olarak görevini sürdürmektedir.

Prof. Dr. ERSİN ODABAŞI
Dr. Öğr. Üyesi FULYA DEMİRCİOĞLU GÜNERİ

Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilin Dalımızda aşağıda belirtilen hastalıkların farmakoterapileri ile birlikte termal tedavi ünitesinde termal tedavileri yapılmaktadır. Termal tedavi uygulamaları olarak; karbondioksitli su ekstremite uygulamaları, sodyum klorürlü su ekstremite uygulamaları, bikarbonatlı su ekstremite uygulamaları, termal peloid ekstremite uygulamaları ve termal peloid lokal/paket uygulamaları yapılmaktadır.

• Osteoartrit
  • Fibromiyalji sendromu
  • Miyofasiyal ağrı sendromu
  • Diskopatiler